Три щриха от Трявна в Дома на хумора и сатирата

От 1 ноември в габровската Весела къща гостуват трима художници от Трявна – това са карикатуристите Пламен Пенев, Светлин Стефанов и Веселин Зидаров, които представят сборна изложба от общо 112 творби, създадени през последните години и провокирани от събития и случки в днешния обществен живот.

Пламен Пенев, успял да „пробие” със свои карикатури в престижното швейцарско сатирично списание Nebelspalter, сега се представя в нова светлина, излагайки злободневни илюстрирани вицове. С характерен рисунък се отличават карикатурите на Светлин Стефанов, който залага на теми като политиката и властта, парите и късмета, човешките слабости и отношенията между половете. Много остроумие и находчивост струят от творбите на Веселин Зидаров, познат и като блестящ автор на афоризми. В изложбата са включени и карикатури на тримата автори, участвали през годините в Международното биенале и съхранявани в художествения фонд „Хумор на народите” на Дома на хумора и сатирата.

И тримата художници са редовни участници в Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата – Габрово, носители на редица награди от престижни международни конкурси за карикатура, добре познати сред гилдията на карикатуристите с многобройните си изяви у нас и в чужбина.

Сподели в: