Три филма за Оскар идват на Киномания 2013

Киномания 2013 наближава – освен всички други интересни филми, ще видим три ленти, номинирани за чуждоезичен Оскар. Това са:

Хонгконгският „Великият майстор” (The Grandmaster) на Уон Кар Уай, иранският „Миналото” (Le Passe) на Асгар Фархади (отличен с „Оскар“ за чуждоезичен филм миналата година за „Раздяла“) и полският „Валенса: Човек на надеждата” (Walesa. Czlowiek z nadziei) на Анджей Вайда са сред фаворитите на Американската филмова академия.

Номинациите за престижните награди ще бъдат обявени в средата на януари 2014 г., а самите статуетки ще бъдат връчени в последната неделя на февруари.

„Великият майстор”, който откри Берлинале тази година е емоционална история за двама майстори на бойните изкуства, които се влюбват един в друг. Мъжът в двойката е Ип Ман – бъдещият учител на Брус Лий.
Полското предложение, чиято премиера беше във Венеция, пресъздава живота на носителя на Нобелова награда за мир Лех Валенса – основател и лидер на движението "Солидарност", станало една от причините за политическите промени в Източна Европа от края на 80-те години. 

В “Миналото” иранец изоставя френската си съпруга и двете им деца, за да се върне в родината си. В ролята на съпругата е прекрасната Беренис Бежо, отличена за участието си с награда от фестивала в Кан.

27-то издание на Киномания 2013 започва на 14-ти и ще продъжи до 28-ми ноември тази година.

Традиционно в програмата ще бъдат представени най-новите и атрактивни заглавия за последните две години, непоказвани у нас досега. Селекцията включва над 50 стойностни филма в секциите „Детско кино”, „Фестивал на френското кино”, „Кулинарно кино”, „Фестивал на фестивалите”и „Класически удоволствия”, както и нов модул – „Живот като на кино”, който представя биографични ленти.

Снимка: The Grandmaster

Сподели в: