Три прима балерини стават учители в Националното училище за танцово изкуство

Незабравимите балетни прими от златните години на българския балет – Вера Кирова, Калина Богоева и Красимира Колдамова са част от методическия и художествен съвет в специалност „Класически танц” към Националното училище за танцово изкуство – София /НУТИ/.  Директорката на НУТИ Анна Донева успява да събере трите най-обичани прими на едно място, за да могат да предадат своите умения на младите таланти. Така от месец февруари 2014 стартира процесът на оформяне и целево организиране на работата на екип, работещ рамо до рамо от три поколения, в който влизат Богоева, Колдамова и Кирова, както и изявените артисти в балета на Софийска опера и балет Сара-Нора Кръстева и Маша Илиева. Скоро ще се включат премиер-солистите на Софийска опера и балет – Ясен Вълчанов и Трифон Митев, както и други изявени личности, с които все още текат разговори. Процесът ще се финанилизира за началото на следващата учебна година 2014/2015 година, базиран на новата стратегия за методическо развитие на специалността.

Випускът, който ще завърши през следващата учебна година ще бъде изведен от Иванка Касабова, носител на 1-ва награда за педагогическата си работа на балетния конкурс «Анастас Петров» 2014. Ментор на класа е Красимира Колдамова.  Новият осми клас, който ще издържи приемните изпити, ще бъде поет от Анелия Цолова, също от Софийска опера и балет с ментор Вера Кирова. Новият пети клас е с педагог Милена Симеонова и ментор Калина Богоева.

Националното училище за танцово изкуство подготвя и други интересни активности,  които ще се реализират в рамките на учебната 2014 – 2015 година. От септември 2014 година възпитаниците на специалност «Класически танц» и техните педагози ще започнат работа по поставянето на детския балетен спектакъл «Куклената фея», реализиращ се със съдейството на Риолина Топалова / Софийска Опера и Балет /. Амбициите на ръководството на НУТИ за новата учебна година не свършват до тук. Възпитаниците на специалност «Класически танц» заедно със съучениците си от профил «Български танц»  ще заминат на турне в Мексико през учебната 2014 – 2015 година, а колегите от специалност «Съвременен танц», които се водещите артисти на балет „Арабеск” започват подготовката си на самостоятелна танцова миниатюра на специалност „Модерен танц”.

За любителите на класическия балет в скоро време престои още едно голямо балетно събитие – Международния балетен конкурс – Варна 2014, на който ще се явят  три деца от НУТИ, вече носители на награди от наскоро провелия се балетен конкурс „Анастас Петров” в град Добрич. Училището предоставя безвъзмездно своите танцови зали в последните месеци за подговка на децата и колегите и за двата конкурса, за да могат младите таланти да се подготвят за един от най-престижните балетни конкурси.

И докато възпитаниците и педагозите на НУТИ са в заслужена почивка през лятото, в Училището за танцово изкуство ще бъде направен частичен ремонт, за да могат младите таланти да посрещнат още една  успешна нова учебна година.
Пожелаваме им успех!

Сподели в: