Три похода на 22 август в чест на Шипченската епопея

За поредна година честванията, припомнящи паметните боеве за Шипка се отбелязват като национално събитие. Честването на Шипченската епопея ще се проведе между 21 и 26 август, 2015г. Областна администрация Габрово организира събитията в знак на съпричастност и преклонение пред подвига, предопределил българската Свобода.

Ротари клуб Габрово вече пета година подкрепя инициативата. За четвърта поредна година, честванията се провеждат под патронажа на Президента на Република България Росен Плевнелиев.

Ротари клубът вярва, че бъдещето на нацията се подпомага от националното самоопределение, гордост и самочувствие на потомци на велики хора, записали имената си в златната книга на историята и в безпримерните героични събития, потресли преди 138 години Европа и света.

Целта на събитието е да подсили националното самочувствие и самоопределение на българите. То е насочено предимно към младите хора, защото когато те придобият чувство на национална гордост, ще го предадат на своите деца, които са следващото поколение българи. Посланието на възстановката на боевете и походите е да припомни на хората хода на историческото развитие на България след този ключов момент за националното ни минало.

В рамките на националните чествания Ротари клуб Габрово организира три похода: от Соколски манастир (6км), от м-т Узана (12км), и от храм паметник „Рождество Христово“ гр.Шипка (4км) до паметника на Свободата. Походите започват на 22 август в 8:45 часа.

Изборът на маршрутите за трите похода е свързан с важни историческите събития. По пътя от Соколския манастир към паметника на Свободата са пренасяни ранените в боевете при връх Свети Никола. Част от тях са оставали в манастира, а останалите са били превозвани до девическия манастир в Габрово. След разрушаването на манастира в Габрово, иконостасът е преместен в Соколския манастир, заедно с икони подарени от руски офицери, участвали в сраженията и излекувани от раните си. По пътя от местността Узана до паметника на Свободата се е осъществявала доставка на боеприпаси. По пътя от Храм паметник „Рождество Христово“ край гр. Шипка до паметника на Свободата се прави Символичен поход. Храм паметникът е построен с дарения от Русия в памет на загиналите руски войни.

Президентът на Република България Росен Плевнелиев, през 2013 година, изминава заедно с ротарианците пътя от Соколския манастир до паметника на свободата. През 2014 година в похода се включват над 250 участници – ротарианци от клубовете в Габрово, Велико Търново, Стара Загора, Нова Загора, Раднево и Русе, граждани от Габрово и цяла България.

В знак на уважение към народите, участвали в освободителната война, през 2013г., по повод 137 години от освобождението на България, Ротари клуб Габрово осъществява проект за издигането на националните знамена на десет нации, дали жертви във войната в подножието на историческия връх Свети Никола и прохода Шипка. Наред с българските опълченци, по нашите земи са погребани костите на руски, румънски, сръбски, черногорски, финландски, украински, белоруски, литовски и полски войни.

Идеята е всеки турист от тези държави, преминаващ през прохода Шипка да усети признателност на българите към неговите прадеди, такава каквато заслужава всяка капка кръв пролята за свободата ни.

През 2013г. ансамбълът от знамена бе тържествено вдигнат от членове на национално дружество „Традиция” в присъствието на Президента на Република България Росен Плевнелиев. Тогава бе открит и  каменен блок на Ротари клуб Габрово със знака на Ротарианското движение по света.

За Ротари клуб Габрово: Ротари Клуб Габрово е официалното  регистриран в Световната организация на Ротари Интърнешънъл на 25 март 1995 г. За тези двадесет години дейността на габровските ротарианци е  изключително активна. Tе са в основата на много благотворителни инициативи и кампании за набиране на средства като изграждане и поддържане на обекти, паметници и градинки; подпомагане на деца и възрастни към “Приют за бездомни”, “Дом за деца и юноши”, “Помощно училище”,”Дом за отглеждане и възпитаване на деца лишени от родителски грижи”, социално слаби деца; осигуряване на стипендии за проявени талантливи деца и студенти; участие в карнавалите на Габрово; помощи за издаване на книги и много други дейности.

Ротари Клуб Габрово участва и подкрепя инициативата  на Ротари Интернешънъл за ликвидиране на Полиомиелита в световен мащаб.
Най-големите проекти на габровския клуб за последната година и половина са:

– Поставянето на 10 пилона със знамената на държавите участвали в боевете на Шипка, паметник и морена  с плоча с описание на събитията  на връх Шипка по повод 137 години Шипченска епопея.
– Организира и поддържа Хор на Момчетата с идея да възстанови  и възвърне славата на Габровския Хор на Момчетата – деца от 7 до  10 години.
– Провежда ежегодно балове с маски в навечерието на Сирни заговезни,  с цел  набиране на средства за реализиране на различните проекти.
– Ежегодно организира по традиция футболен турнир на малки вратички с участието на Ротари Клубове от други градове.

За Ротари
Rotary е международна мрежа от лидери, доброволци, които дават от времето и таланта си в името на най-наболелите в света хуманитарни проекти. Ротари свързва 1.2 милиона членове от над 200 държави и географски области. Работата на Ротари клубовете влияе на живота на хората на местно и международно ниво от помощта, която клубовете дават на семействата в нужда в техните общности до борба за свят свободен от полиомиелит (детски паралич).
Ротари България: В България има 87 клуба с над 2100 ротарианци в София, всички областни градове (без Перник) и в много общински центрове.
Кои са ротарианците: Ротари обединява онези хора, които се занимават с важни за местните общности по света въпроси. Членовете на Ротари са професионалисти от различни сфери: лекари, художници, собственици на малък бизнес и неработещи родители  и други. Всички те наричат себе си Ротарианци. Ротари обединява тези неповторими гледни точки и насърчава професионалното усъвършенстване на членовете си навсякъде по света.
Ротарианците посвещават своето време, енергия и страст на устойчиви и дълготрайни проекти в местните общности по целия свят. Проектите засягат важни въпроси като мирът и разрешаването на конфликти, предотвратяване и лечение на болести, водата и хигиената, здравето на децата и майките, основно образование и грамотност и развитие на икономиката и на общността. 
Премахване на детския паралич: Ротари е близо до побеждаването на втората болест в историята след едрата шарка, с 99% намаление на случаите на детски паралич по света от 1985г., когато Ротари учредява програмата PolioPlus (polio – детски паралич).
Интеракт: младежка програма, учредена и спонсорирана от Ротари клубове, за млади хора между 12 и 18 години. Има повече от 12 300 Интеракт клубове в 133 държави.
Ротаракт: младежка програма, учредена от Ротари, която насърчава на лидерството, професионалното развитие на младите хора между 18 и 30 години. Има повече от 8 000 Ротари клубове в 167 държави.

Сподели в: