Три концерта на 22 декември в програмата на Новогодишния музикален фестивал

На 22 декември, понеделник, Новогодишният музикален фестивал предлага на своите почитатели три концерта в НДК. Традиционният коледен спектакъл в зала 1 от 18.30 ч. ще зарадва малчуганите с „Коледна радост” – спектакъл, който ще представи „Като лъвовете” с Дядо Коледа и джуджетата, Тримата мускетари, млади таланти от Националното училище за танцово изкуство, НМУ „Л. Пипков”, Национален учебен комплекс за култура, балет „Вая” и балет „Веда джуниър”. Специалното участие на Роси Крилова, ще зарадва не само децата, но и техните родители, а режисьор е Ники Априлов

В  зала 11 от 19 часа ще се състои Коледен концерт с музика за орган в изпълнение на Янко Маринов. В програмата ще прозвучат творби от  Й. С. Бах, Фр. Тундер и М. Регер. Младият органист завършва ДМА"П. Владигеров" с орган при проф. Нева Кръстева и пиано в класовете на проф Ст. Димитрова и Маргарита Кръстева. Участвал е в майсторския клас по орган на Жан Гийю в Цюрих. През ноември 1997 е поканен да изнесе концерт в рамките на Първи международен фестивал за органова музика в Атина, където посещава и майсторските класове на Й. Геферт, Н. Хаким, Б. Драге, Н. Кинастон. По препоръка на проф. Е. Тончева (Хердеров лауреат), през 1999 Маринов е удостоен с Хердерова стипендия. Той е основател на консорт за изпълнение на старинна музика CONCERTO ANTICO, концертира съвместно и с ансамбъл SALTARELLO. Янко Маринов е един от инициаторите на "Органово общество" към Софийска филхармония в България. В периода 1999-2000 специализира гръцка палеография при Виенския университет при проф. Е. Гамилшег и О. Крестен и изучава византийски нотации при проф. Герда Волфрам. Паралелно Маринов учи орган в класа на проф. Р. Шолц и М. Байданова. В рамките на „Хенделовата академия” в Карлсруе (2002), музикантът участва както в майсторския клас по чембало на Роберт Хил и барокови концерти с оркестъра на Академията, така и в премиери на опери от Р. Кайзер.  Янко Маринов има записи за БНР и БНТ. В репертоара му са застъпени всички органови произведения на Макс Регер, Бах, Букстехуде, Лист, творби от барокови майстори, композитори от епохата на романтизма и съвременността. Изнасял е концерти в Холандия, Австрия, Германия, Словакия, Италия, Испания, Швейцария, Гърция, Полша и др. страни. Участието му с CONCERTO ANTICO във фестивали в Барселона и Утрехт през 2007 и 2008 бе отбелязано като първо присъствие на българската школа на европейска сцена за старинна музика. Понастоящем е органист на католически храм "Св. Йосиф" в София и докторант към Института за изкуствознание при БАН.

В зала 6 отново от 19 часа ще прозвучат „Романтични вдъхновения” – творби от Шуберт и Брамс в изпълнение на Трио „Естрела”. „Прекрасните изпълнители притежават богат, разнообразен и силно въздействащ репертоар, открояват се с виртуозно, красиво и артистично музициране, с удивителна ансамблова хармония.”, отбелязва критиката в Италия по повод участието им в Международния музикален фестивал „Касалмаджоре „през 2007.  Триото в  състав МАРИНА ДИМИТРОВА  /цигулка/,  ЛОРА МАРИНОВА /виолончело/ и СИБИЛА КОНСТАНТИНОВА  /пиано/ е създадено през  2005 от проф. Стефан Попов. Талантливите  български студентки са  отличници и пълни стипендиантки в един от най-престижните европейски институти  – Guildhall School of Music & Drama, Лондон.  Лауреати са на много национални и международни конкурси.  Активно участват в международни фестивали и многобройни майсторски класове във Великобритания, Словения, Австрия, Италия, Гърция, Израел, Испания, Канада и България. След впечатляващо представяне и сериозна селекция, българките се класират за участие във втори и трети кръг на International Commerzbank Chamber Music Award 2008.

* * *

Прочетете още за програмата на Новогодишния музикален фестивал в НДК

Сподели в: