Три изкуства на един адрес

Третото издание на етно-джаз фестивала в Смолян бе обявено на 18 юни с индийско-българския проект "По дългия път".

Двама индийци – Ракеш Кумар – табла, вокал и Рупеш Кумар – сарод и вокал, и двама българи – Марина Великова – фагот и вокал, и Николай Иванов – пиано, синтезатор, китара, флеита, тамбура, представят как по един блестящ начин как могат да се обединят традициите на географско широкия Изток.

Почти месец по-късно, на 18 юли, от 20.30 ч стартира концерт с програмата Kostas – Salchev project., Костас Магинас (Гърция), Петър Салчев, Мишо Йосифов и Лидиос Дамис (Албания).

Пътищата на Костас Магинас и Пепи Салчев се пресичат преди повече от пет години. Музиката на двамата джазмени е изключително витална, отворена, интуитивна и се ражда на сцената. Гост-музиканти в проекта са Михаил Йосифов – тромпет, и Лидиос Дамис – контрабас.

Проектът "Кавали", в който участват мултиинструменталистът Николай Иванов, Костадин Генчев – кавал, Стоян Павлов – тъпан и Димитър Льолев – саксофон, ще бъде представен на 19 юли.

На 20 юли музикантите, които ще зарадват смолянската публика и гостите на фестивала едва ли имат нужда от представяне. Милчо Левиев с новия си етно проект ще свири заедно със Стоян Янкулов, Веселин Веселинов – Еко и Мишо Йосифов.

За първи път на смолянска сцена маестрото ще бъде придружен от примата Вики Алмазиду, която ще изпълни автентични гръцки пиеси.

След блестящото представяне в първото издание на July Jazz миналата година, присъствието на дуета Стоян Янкулов и Елица Тодорова и тази година звучи съвсем естествено.

Голямата изненада всъщност е представянето за първи път на проекта "Среща на три континента". Заедно с Елица и Стоян на сцената ще се качат двама африканци – Мамаду Диабате и Луис Сану, и австралиеца Марвин Дилман.

Освен завладяващи ритми, музикантите ще представят и непознати и много специфични инструменти – балафон, джембе и диджериду.

В програмата на фестивала е включена и пиеса на Ерик-Еманюел Шмит – автор, който с лекота смесва и предава културните особености на различните етноси. На 17 юли от 19:00 ч. гостува Домът на културните дейци гр. Русе с пиесата „Енигматични вариации".

Тази година ще се проведат и два конкурса: за авторски вокални и инструментални произведения в съвременен етно стил "Етно-джаз вариации Смолян 2007" и конкурс за детска рисунка "Видях музиката".

В горещата юлска седмица в Смолян ще се проведе и пленер за деца, като за наградените от конкурса за детска рисунка участието ще е безплатно.

По време на фестивала ще се състои и третото издание на Лятна театрална академия, организирана от "Лаборатория на четвъртия свят за международно театрално изследване Ню Йорк", САЩ и Родопски драматичен театър "Н.Хайтов", Смолян.

Сподели в: