Три български пиеси са номинирани за Аскеер 2008″“

Три от общо 15 пиеси са номинирани  за „Аскеер 2008” в категория Съвременна българска драматургия. Наградата ще се връчи за четвърти път в историята на Аскеерите. На 23 май с нея ще бъде удостоено едно от заглавията , съобщи председателят на фондация „Академия Аскеер” Милен Миланов.

Номинирани за „Аскеер” в категория Съвременна българска драматургия тази година са пиесите „Стриндберг в Дамаск” от Георги Тенев и Иван Добчев, „Къщата на Съдията” от Димитър Динев и „Малка пиеса за детска стая” от Яна Борисова, поставени на сцена през 2007 година.

 

Според Ивайло Знеполски – председател на журито, „Българската пиеса винаги е имала малко трудности с диалога, прекалено близък до ежедневието. Сега има много сериозен професионализъм и напредък в това направление. В част от пиесите и диалога има вулгаризми, уличен език. Очевидно се търси и се смята, че това може да бъде привлекателно за публиката”.

От фондация „Академия Аскеер” припомниха, че вече  трета година не е валидно изискването, според което в две поредни години не може да се получава награда в една и съща категория.

Сподели в: