Триумф на “Светът е голям” в Испания

Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” спечели поредните 2 награди от международен кинофорум. Този път събитието бе в курорта Беналмадена, предградие на Малага, южна Испания. 12-тото издание на кинофестивала там предложи международен конкурс, в който освен филмът на Стефан Командарев, участваха творби на Коста Гаврас, Мануел де Оливейра, Урсула Майер, Файт Хелмер. В тази елитна конкуренция “Светът е голям” спечели и двете награди за пълнометражен филм на фестивала – Наградата на журито и Наградата на публиката, която се смята за голямата награда на фестивала и е придружена с премия от 9,000 евро, предназначена за разпространението на филма в Испания.

Местната преса отбелязва, че триумфът на българския филм е голямата изненада на фестивала и извън предварителните прогнози за разпределението на наградите, свързани с имената на авторите, участващи в конкурса. За първи път в 12-годишната история на форума един филм взима и двете награди за пълнометражен филм!

Успехът на “Светът е голям” допълни радостните новини за българското кино от Япония с уникалното постижение на “Източни пиеси” на Камен Калев – носител на трите най-престижни награди от авторитетния кинофест в Токио (само седмица след наградата за “най-добър първи или втори филм” във Варшава).

***
Интервю с Илия Троянов тук

Сподели в: