Трио Ardenza с концерт в зала "България"

Следващата музикална среща от програмата на Европейския музикален фестивал, който се провежда в София, е на триото "Арденца". Ансамбълът е съставен от американския челист Джефри Дийн и българската пианистка Даниела Дикова, а по-късно към тях се присъединява младата цигуларка Галина Койчева и триото получава настоящото си име.

Концертът на трио "Арденца" ще се състои на 31 март (вторник) 2009г. от 19.30 часа в зала "България". В рамките на тазгодишното им представяне в Европейския музикален фестивал и в сътрудничество с Чешкия културен институт, трио то ще изпълни камерни творби от Бохуслав Мартину/1890 – 1959/.

Галина Койчева, цигулка

Галина Койчева е родена в гр. Варна през 1981. Завършва СМУ “Добри Христов”, в класа по цигулка на Евгения Паскова. От 1999 до 2004  е студент в класа на проф. Гинка Гичкова в ДМА “П. Владигеров” – София, където завършва висшето си образование. Лауреат е на конкурсите “Светослав Обретенов”, “Земята и хората”, “П. Владигеров” (2002) – II награда, “Добрин Петков” (2004), “Musicians of the New Мillennium” (2004) – Македония – II награда. Свири в различни камерни ансамбли, както и в трио “Арденца”, с Даниела Дикова и Джефри Дийн. От ноември 2005г. работи като концертмайстор на оркестъра на БНР.

Джефри Дийн, виолончело

Роден в Сан Франциско, Джефри Дийн започва музикалното си образование на тригодишна възраст в имението на семейство Менухин край Лос Гатос, Калифорния. Концертната дейност на Джефри Дийн обхваща Европа и Северна Америка, включвайки изяви в Холивуд Боул, Таун Хол в Ню Йорк, Opera Bastille в Париж и Gasteig в Мюнхен, както и на фестивалите в Интерлокен, Боудън,  Килингтън (САЩ), Орфорд (Канада), Алдборо (Великобритания) и Скопие (Македония). В България той свири както като солист със Софийската филхармония, Софийски солисти, Пловдивската филхармония и др., така и като камерен изпълнител в квартетите "Димов" – от 1996 и “София” – от 2002, както и в камерно дуо с арфистката Анна-Мария Равнополска. Един от основателите на Американския университет в България, той е ръководител на катедрата по изкуства в университета от 1996. Той е създател и художествен ръководител на един от първите ежегодни фестивали в Европа, посветен на американската музика –"Седмица на американската музика в България".

Даниела Дикова е родена в гр. София. Завършва Българска държавна консерватория в класа по пиано на проф. Лили Атанасова.  В периода 1985 – 1993  е акомпанятор в класа по кларинет на проф. Петко Радев, а от 1988 е главен асистент – акомпанятор към катедра цигулка в ДМА “Панчо Владигеров”. Участник е в различни камерни състави. През 1995 свири в трио за съвременна българска музика. След дългогодишната си работа с челиста Джефри Дийн, през 2004г. основава трио “Арденца”.

Сподели в: