Трио "Алборан" ще свири отново в София

На 20 март в София италианското пиано джаз трио "Алборан Трио" отново ще гостува в София.  В "София лайф клуб" те ще представят премиерно нови, неиздадени досега композиции.

Паоло Палиага – основната фигура в италианското пиано джаз трио е завършил политология и има докторска степен по социология. "След един наш концерт в Лондон някой ми каза, че съм бил новият Кийт Джарет, което е доста смущаващо, смее се Паоло Палиага, основната фигура в италианското пиано джаз трио "Алборан". Аз не съм никакъв Джарет и нямам за цел ревностно да му подражавам. Аз съм си аз и за да съм независим и да предпазя музиката си от натиска на пазара, работя като учител, за да се издържам."

Алборан се нарича входът към Средиземно море, водната връзка между Африка и Европа. Това място събира в себе с и различните традиции, обичаи и звуци, за да ги превърне в едно. Това е място, което винаги е привличало и ще привлича със богатството на музикалните си приказки. Алборан е името, което избират тримата италиански артисти – Паоло Палиага – пиано, Дино Контенти – контрабас и Джиджи Биолкати – ударни (заменен от Матиа Барбиери), за да обозначат средиземноморската посока на своите музикални търсения. Това са трима музиканти, които имат оригинален и непреднамерен подход към импровизираната музика. Те предлагат изцяло свои композиции, дело на пианиста Паоло Палиага и аранжирани с активното участие на останалите двама.

Музиката им е слънчева и приветлива и когато човек я слуша, в главата му изникват неусетно различни образи – на красиви портокалови горички, на ухайни зокуми и извити сокаци.С подчартан акцент върху акустичното звучене, музикантите работят върху красивите мелодични линии, взаимното проникване между стиловете и различните културни традиции.

Италианското трио "Алборан" зарадва българските си почитатели

Сподели в: