Трима режисьори от Ню Йорк гостуват в проекта "Театрална разходка из американския авангард“

Трима американски театрални режисьори идват ще разкажат и покажат възможностите на променадния театър (театрална разходка), site-specific театъра и театър извън театъра или работа в несценични пространства.

На 25 март от 15:00ч. и от 17:00 ч. в НБУ, сграда и прилежащи простанства,  американските режисьори Катрин Портър, Бари Роуел и Гейбриъл Шанкс от Ню Йорк ще участват в проекта „Представи за Америка: Театрална разходка из американския авангард“. Събитието ще бъде на английски език. Вход свободен.

В рамките на пет дни – между 20 и 25 март 2016 г. – различни места из Нов български университет ще се превърнат в театралното пространство на пет екипа от известни български режисьори и актьори.

Василена Радева, Ида Даниел, Веселин Димов, Марий Росен и Явор Костов, ще създадат цялостно представление по текстове на някои от знаковите авангардни драматурзи като Гертруд Щайн, Чарлс Л. Мий, Мак Уелман, Ричард Форман, Рут Марграф.

Ще бъдат представени откъси от пиесите:

„Какво се случи” от Гертруд Щайн, режисьор Веселин Димов; участват: Ина Добрева, Ирина Андреева, Мануела Йонова
„Разходка в парка” от Чарлс Л. Мий, режисьор Марий Росен; участват: Елена Димитрова, Милко Йовчев и Марий Росен
„Антигона” от Мак Уелман, режисьор Явор Костов; участват: Стела Кръстева, Маргарита Петрова, Невена Денчева
„Meta Reverse” из „Тетрадки” от Ричард Форман, режисьор Ида Даниел; участват: Мирослава Захова, Петър Мелтев, Тодор Стоянов, Александър Даниел
„Електра Фуга” от Рут Марграф, режисьор Василена Радева; участват: Нейтън Купър, Георги Георгиев, Невена Калудова
Режисьори на пролога и интермедиите: Десисилава Бошнакова и Станислава Кирилова

* * *
Ръководители на процеса ще бъдат трима американски режисьориКатрин Портър, Бари Роуел и Гейбриъл Шанкс, които пристигат в София за първото и единствено показване на проекта: „Представи за Америка: Театрална разходка из американския авангард“.

Със своя дългогодишен опит в работата с несценични пространства и site-specific театър, те ще съсредоточат събитието върху слабо развития в България жанр променаден театър (театрална разходка), ще обхванат различен театрален опит, ще покажат какви са възможностите за театър извън театъра, или с други думи – как нетеатралното пространство променя театралното произведение.

Бари Роуел (драматург и режисьор) и Катрин Портър (писател, режисьор и изпълнител) са артистични директори на “Peculiar Works Project“, основан през 1993 г. Техните представления изследват различни и експериментални театрални практики. Част от спецификите на работата им е, че пространствата често се превръщат в част от спектакъла.

На 21 март 2016 г. Бари Роуел и Катрин Портър ще изнесат лекция, посветена на историята на променадния театър в Америка.
Към процеса по подготовката на представлението, ще се присъедини и театралният режисьор, писател, фотограф и преподавател – Гейбриъл Шанкс.  Той е режисирал повече от 50 театрални представления в САЩ и Европа и е автор на 17 пиеси. От 1998 г. е изпълнителен директор на The Drama League, една от най-престижните организации, подпомагащи развитието на артисти и създаването на нови пиеси. The Drama League, Ню Йорк съществува от 1916 г., а преди три години откри и театрален център.
На 25 март 2016 от 15:00 ч. и от 17:00 ч. в НБУ публиката е поканена (буквално) да премине през едно цялостно представление, създадено от различни режисьори и актьори, работещи със слабо познати в България драматургични текстове.
„Представи за Америка: Театрална разходка из американския авангард“ се провежда в навечерието на Международния ден на театъра, който традиционно е отбелязван на 27 март. 
История на „Представи за Америка“

През 2014 г. проектът беше част от програмата на Международен театрален фестивал „Варненско лято“.  Проектът е резултат от дългосрочната съвместна работа на няколко организации – The Drama League (Ню Йорк), Фондация „Арт офис“ и Фондация „Америка за България“ и се осъществява с подкрепата на Посолството на САЩ в България.
За гостуването му в София се присъединяват Университетски театър, НБУ и Асоциация за свободен театър.
      
Проектът се осъществява за пръв път по инициатива на Университетски театър на Нов български университет и е част от Програмата за Българо-американски артистичен обмен, финансирана от Фондация „Америка за България“.

Сподели в: