Трима професори, еврокомисар и режисьор в журито на наградата ВИК““

Истински фойерверк от личности е журито на наградата “ВИК” 2008 за „Български роман на годината”. Правото да оценяват тази година заявените романи е предоставено на еврокомисар Меглена Кунева – онези, които следят дейността на г-жа Кунева, знаят колко допирни точки с книгите и четенето има тя, проф. Боряна Христова – директор на Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”, потомствен филолог и ревностен изследовател на старобългарската книжнина, проф. Георги Лозанов – медиен експерт и емблема на българската интелектуална мисъл, проф. Валери Стефанов – декан на Факултета по славянски филологии в СУ „Св. Климент Охридски" и чешитът – кинорежисьор и актьор Андрей Слабаков.

„С този избор, направен от Постоянния комитет на Фондацията, оставаме верни на стремежа си към баланс, разнообразие и доза авантюризъм в състава на журито”, коментира Елена Скулева – Найденова, управител на Фондация “ВИК”. От тази година, освен че изборната комисия променя състава си от 4 на 5 души, читателското гласуване, което стартира след обявяването на финалистите, няма да влияе пряко върху решенията на журито, допълват от фондацията.

До този момент общо 61 заглавия са заявили желание за участие в конкурса “Български роман на годината”. Кои от тях са с реални шансове в литературната надпревара за наградата “ВИК”, ще стане ясно в края на април, когато  журито ще оповести публично имената на романите, преминали през първа селекция. В края на юни пък Фондация “ВИК” ще покани всички почитатели, поддръжници, противници или просто любопитни на голямо представяне на шестимата финалисти в конкурса. Името на победителя в тазгодишното издание на конкурса ще бъде обявено в началото на ноември на Церемонията по връчването на наградите.

“Български роман на годината” бе учреден през пролетта на 2004 година от английския бизнесмен Едуард Вик. 10 000 лева е наградата за най-добрия български романист и 1 000 лева за автора на книгата, с най-голяма читателска подкрепа. По традиция наградите се осигуряват от международна преводаческа компания EVS GROUP.
Носители на престижния литературен приз досега са Стефан Кисьов с "Екзекуторът", Емил Андреев със "Стъклената река", Боян Биолчев с "Амазонката на Варое" и Георги Тенев с "Партиен дом".

Сподели в: