Трима пианисти за откриването на "Европейски музикален фестивал" 2017

Трима пианисти на една сцена ще открият "Европейски музикален фестивал" 2017. Солисти са Георги Черкин, Виктория Василенко и Григор Паликаров, който ще бъде и диригент на концерта.

С концерта "Моцарт х 3" в зала "България" на 29 март в 19:30 часа тържествено ще бъде открит "Европейски музикален фестивал" 2017.

Популярните наши музиканти Георги Черкин, Виктория Василенко и Григор Паликаров, познат преди всичко като диригент, ще свирят заедно като солисти на Оркестъра на Класик ФМ радио. Идеята за програмата се оформя около Тройния концерт за пиано на Моцарт, който почти не е изпълняван в България. "За времето, в което е създаден този концерт (1776 г.) , е било обичайно композиторът да свири на пианото и едновременно с това, да дирижира от мястото си." – припомня Григор Паликаров, който ще се изяви като пианист и диригент на цялата програма. Освен творбата на Моцарт, Черкин и Василенко ще представят също Концерт за две пиана в до минор от Й. С. Бах.

Специално място в програмата е отделено и на представянето на младия музикант Емануил Иванов (четвърти пианист в този концерт). 17-годишният талант получи шанса да се включи във фестивала спечелвайки наградата на "Кантус Фирмус" от конкурса "Млади виртуози" през миналата година. Като солист на Оркестъра на Класик ФМ радио той ще изпълни Концерт за пиано и оркестър в ре мажор от Йозеф Хайдн.

Програмата се допълва от оркестровото дивертименто "Музикална шега" от Моцарт, в което композиторът е направил забавна музикална пародия на своите колеги.

"Рядко слушателите могат да чуят концерти за трима солисти. Очакваме вечерта да бъде ведра с много позитивна енергия, която ние ще раздадем на публиката", споделя пианистът Георги Черкин. Като специална изненада за публиката той е подготвил аранжимент, който тримата пианисти с оркестъра ще изпълнят на бис.

Седемнадесетото издание на "Европейски музикален фестивал", представен от музикална агенция „Кантус Фирмус“ ще продължи до 6 юни с участието на над 250 музиканти от Германия, Италия, САЩ, Македония, както и любими български звезди на класическата музика. Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столичната община за 2017-та година, а съорганизатор е Министерството на културата  на Р. България.

Билетите за концерта са на цени от 15 до 40 лв. и са в продажба на касата на "Кантус Фирмус" в зала „България“ и онлайн на Ticketsbg.com.

Георги Черкин (пиано) е роден в София. През 1996 г. е приет на първо място в НМА "Проф. Панчо Владигеров", където учи при проф. Атанас Куртев. През следващата година постъпва в престижната Академия “Санта Чечилия” в Рим, където специализира при Серджо Пертикароли. Черкин печели първи награди от международните конкурси "Панчо Владигеров", 2003 г. в Шумен, Premio Sassari, 1999 г. в Италия и "Млади музикални дарования", 1994 г. в София. Изнасял е концерти в залите: Auditorio в Рим, Musikhalle в Хамбург, Convention Center в Окинава, Kaufmann Concert Hall в Ню Йорк, Palais des Beaux Arts в Брюксел и др. Активната му концертна дейност включва и много рецитали в Рим, Париж, Берлин, Прага, Варшава, Братислава и концерти с оркестрите на Софийската филхармония, СО на БНР, Оркестър на Класик ФМ радио, СО "Билкент" в Анкара, Оркестъра на "Санта Чечилия", Филхармонията на Одеса, Украйна и др.

Виктория Василенко е родена през 1992 в град Бургас, България. Произлиза от семейство на музиканти. Завършва Националното музикално училище "Любомир Пипков" в София в класа по пиано на проф. Стела Димитрова – Майсторова. От 2011 г. е студент във Висшия музикален колеж "Кралица София", Мадрид, Испания при световно известния руски педагог и пианист Дмитри Башкиров. Паралелно с това, от 2014 г. тя е студент в Нов български университет в София. През юни 2013 година печели наградата за „най-успешен и обещаващ млад студент на годината” от класа на проф. Башкиров, връчена й лично на заключителната церемония в двореца от Нейно Величество Кралицата на Испания.

Виктория е носител на множество първи, втори и специални награди от национални и международни клавирни конкурси в България, Гърция, Италия, Чехия, Англия. През ноември 2012 г. печели втора (при неприсъдена първа награда) на Международния клавирен конкурс "Джеймс Мотрам" в Манчестър, Англия. През септември 2016 г. печели първа и специална награда на престижния Международен конкурс "Джордже Енеску" в Букурещ, Румъния.

Пианистката е изнасяла много рецитали, два от които във Виена (2008) и Ню-Йорк (2010). Била е солист на различни оркестри като Симфоничния оркестър на Ливърпул, Брюкселски камерен оркестър, камерен оркестър Линкълнууд (САЩ), Оркестър на Класик ФМ радио, Симфоничен оркестър на БНР, Софийска филхармония, Нов Европейски оркестър, Фестивалния оркестър на Лятната музикална академия "Музика Мунди" в Белгия под палката на Максим Венгеров през 2009 г. и много други.

Диригентът Григор Паликаров (роден през 1971 г. в Пловдив) завършва СМУ "Д. Петков" в Пловдив през 1990 г., а след това и НМА "Проф. П. Владигеров" в София с магистърски степени по четири специалности. Дебютира в Националната опера и балет в София през 1998 година. От 2001 г. е назначен за щатен диригент в Националната опера и балет и към настоящия момент репертоарът му включва повече от 55 оперни и балетни заглавия.

Григор Паликаров е чест гост-диригент на много оркестри и оперни театри в страната, сред които: Оркестър на Класик ФМ радио, на който е и постоянен диригент от сезон 2008/09, Фестивален оркестър – София, Софийската филхармония, Държавните опери в Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора, Плевенската филхармония и др. Сред поредицата му от диригентски изяви специално място заемат многобройните студийни записи на различни творби със СО на БНР, както и участията в престижни национални и международни музикални фестивали. Маестро Паликаров редовно осъществява и гастроли в чужбина в страни като Германия, Австрия, Белгия, Франция, Италия, Люксембург, САЩ, Русия, Словения, Полша, Тайван, Холандия, Япония и Корея. 

Оркестърът на Класик ФМ радио е създаден през 2002 г. Музикалното развитие на състава е свързано преди всичко с циклите "Концертмайсторите" и "Музиката на Америка". Оркестърът партнира редовно на най-талантливите млади български инструменталисти, получили признание на световния концертен подиум. Сред тях са цигуларите Веско Пантелеев – Ешкенази, Светлин Русев, Васко Василев, Мила Георгиева, пианистите Людмил Ангелов, Георги Черкин и др. Незабравими за българската публика остават концертите на оркестъра със световните звезди на класиката Джошуа Бел, Найджъл Кенеди, Пинкас Цукерман, Шломо Минц, Мидори, Глен Диктеров, Максим Венгеров, Пепе Ромеро, Ванеса Мей, Иън Андерсън, Ричард Клайдерман, Вадим Глузман, Енио Мориконе, Андреа Бочели и др.

Емануил Иванов е роден през 1998 г. в Пазарджик, България. Започва музикалното си обучение при Галина Даскалова в читалище Виделина в родния си град. Понастоящем работи  с проф. Атанас Куртев в София. Лауреат на конкурси като "Скрябин-Рахманинов", "Лист-Барток", "Млади виртуози" и "Фредерик Шопен" (Санкт-Петербург). Участвал е в майсторски класове на Дмитри Алексеев, Владимир Овчинников, Людмил Ангелов, Атанас Куртев, Павел Егоров и др. Свирил е със Симфоничен оркестър на БНР. Изнасял е солови рецитали в България, Франция и Полша.

Сподели в: