Трима македонци и един българин се обединиха в графично студио Принт Нест

Новосъздаденото графично студио Принт Нест, събрало четирима млади графици, се представя за първи път пред публика в софийската галерия „Червената точка“.

Миналата година Зоран Мише и Горан Тричковски избраха „Червената точка“, за да споделят своите графични идеи и сега отново са там, този път с още двама свои колеги – Васил Ангелов и Павел Целкоски.Идеята за обединяването им в едно студио се ражда преди 5 години по време на изложбата „Анонимните графици“, но самото студио е факт от няколко месеца. И четиримата автори са познати имена в българската графика въпреки младостта им и благодарение на нея те представят в първата си съвместна изложба категорични послания и свежи идеи.  49 графики в различни техники и формати изграждат един обединен образ на съвремието ни, поставяйки битиесрещусъзнание. Представяйки се по отделно, авторите съставятедна обща картина на това как младите виждат света. Изложбата е силна и с нея студиото дава заявка да се превърне в явление за графиката в България.

Четиримата художници имат зад гърба си участия в десетки изложби в България и още толкова в международни арт издания. Излагали са в Италия, Австрия, Турция, Швеция, Швейцария, Русия и разбира се, в Македония. Зоран Мише е два пъти носител на наградата „Млад автор“ от националното годишно биенале на графиката. Горан Тричковски печели през 2011 година наградата за млад автор на конкурса „Св. Св. Кирил и Методий“. Преди пет години Васил Ангелов грабва една от трите награди от Шестото международно триенале на графичното изкуство, а миналата година получава приза на международния конкурс по екслибрис във Варна. Павел Целкоски е автор на две самостоятелни изложби. 

Черно-бялата експозиция на Принт Нест се открива в четвъртък, 5-ти март, и може да се види в галерия „Червената точка“ в продължение на три седмици – до 25-ти март включително.

Прочетете интервю с Горан Тричковски и Зоран Мише
Художниците Горан и Зоран: Черно-бялото винаги е модерно, затова рисуваме графики

Сподели в: