Трима български автори ще представят страната ни на престижен арт конкурс във Виена

Вече са известни тримата български финалисти в конкурса за изкуство Henkel Art.Award, които ще представят страната ни на следващия кръг във Виена. Авторитетно жури в състав д-р Мария Василева, Главен уредник на Софийска градска художествена галерия, Яра Бубнова, Директор на Институт за съвременно изкуство и Цветана Шипкова, Редакционен директор на списание Abitare, избра финалистите сред общо 29 участници.

Конкурсът се провежда за девети път и е единствената широкообхватна награда за изкуство в Централна и Източна Европа, както и Централна Азия. Творци от 31 държави имаха възможност да се включат в съревнованието за наградата от 7 000 евро. В резултат на доброто сътрудничество с Музея за съвременно изкуство (MUMOK) във Виена, Хенкел не само осигурява на победителя изложба в родната му страна, но и самостоятелна изложба в MUMOK през следващата година.

Същевременно, организаторите ще връчат и награда Art.Award. за талантлив млад австрийски художник, която включва парична премия от 2000 евро. В сътрудничество с дългогодишния си партньор Културконктакт Австрия, от компанията ще дадат и трета награда – за Талантлив млад художник от ЦИЕ, която също е на стойност 2000 евро. И двете награди, насърчаващи талантливи млади художници в ЦИЕ и Австрия, ще се фокусират върху отличаването на изключителни и иновативни произведения на изкуството, създадени от творци в сферата на рисуването, фотографията, видеозаснемането и инсталациите.

Конкурсът протича на два етапа. В първия всяка държава с помощта на местно жури излъчва трима финалисти. Техните творби се изпращат във Виена, където се провежда финалното оценяване. Избраните български финалисти са Димитър Христович (Пловдив), Нина Русева (София), Лора Димова (Габрово).

През септември 2010 г. високопоставено международно жури ще номинира трима финалисти от всички участници, които ще се борят за голямата награда.

Победителите ще бъдат представени на публиката на гала церемония, която ще се проведе през ноември 2010 г. в присъствието на всички номинирани. В последствие творбите на победителите и останалите финалисти ще бъдат показани пред публика в рамките на изложба в австрийската столица.

За българските финалисти:
Димитър Христович (с творчески псевдоним HR-Stamenov) е роден през 1981 г. в Пловдив. Дипломира се в Академията за изящни изкуства в Карара, Италия през 2007 г. Има 4 индивидуални изложби и е участвал в над 14 групови.

Нина Русева е родена през 1977 г. в София. Завършва „Живопис” в Националната художествена академия през 2002 г. Реализирала е 5 индивидуални изложби и е взела участие в над 10 групови.

Лора Димова е родена през 1981 г. в Габрово. Завършва специалност „Керамика и стъкло” в Националната художествена академия през 2007 г. Има 3 индивидуални изложби в България и Хърватска и 14 групови изложби в България и чужбина. Предстои й изложба в Полша.

Сподели в: