Трима автори представят свои творби от текстил и кожа в обща изложба

Изложба на творби от текстил и кожа с участието на Силвия Недялкова, Стойчо и Петко Петкови се открива днес в софийската галерия "Вига" (бул. "Джеймс Баучер" 100).

Кожарството е сред художествени занаяти с дългогодишни традиции у нас. Петко Петков е сред майсторите – кожари, взели пряко участие в утвърждаването на обработката на кожа като приложно изкуство със свое място, значение и художествена стойност. В настоящата експозиция са представени негови пана, изработени от естествена цветна кожа по уникална технология. Едно от тях е отличено с първа награда на Националната изложба на майсторите на народните занаяти в Орешак.
 
Въздействащи пластики от кожа показва и неговият син – Стойчо Петков. През годините той разработва и прилага своя авторска техника на обработка на материала. Кожените пластики са поетапна и изключително тежка работа. Всяка форма, която излиза от равна плоскост, е създавана чрез опъване и оформяне, посредством някаква друга конструктивна повърхност.

Силвия Недялкова
е завършила специалност текстил при проф. Васил Овчаров. Има много участия на текстилни изложби на СБХ, както и ОХИ на приложните изкуства. В настоящата експозиция тя представя свои пана, отличаващи се с разнообразие на композиция, материал и цветови съчетания. 

Изложбата ще продължи до 22 ноември 2008 г.

Сподели в: