Трилогия само за пътешественици

На книжния пазар излезе поредната изненада за българските читатели. Издателство "Сиела" подари на българския читател невероятната възможност да се запознае с експедициите на световно известния пътешественик Тимъти "Тим" Северин. Това ще стане възможно, ако закупите двете прекрасни издания, които са от броени дни на пазара – "Пътешествието Одисей" и "Кръстоносец". Към интересните четива се присъединява и книгата на българския изследовател и журналист Теодор Троев – "Експедиция Аргонавтика. В търсене на Златното руно".

Тим Северин и Теодор Троев са двама души, болни от една и съща болест – пътешествието. Именно тази диагноза ги запознава преди повече от двайсет години, на кърмата на галера от бронзовата епоха по време на едно връщане от Волос, родния град на Язон. Оттогава двамата осъществяват заедно няколко експедиции. Разказите им за тях можете да прочетете в тази прекрасна поредица, ориентирана към авантюристични и любознателни хора.

Пътешествието „Одисей“
Нов поглед към „Одисея“

Тим Северин

„Пътешествието „Одисей“ поставя една от загадките, чийто отговор човечеството търси от векове – пълна измислица ли е историята на Омир за Одисей? Наистина ли легендарният Одисей е направил своето пътешествие след обсадата на Троя? И ако е така, къде точно е срещнал невероятните създания като Цирцея, магьосницата, превърнала моряците в прасета, или сирените, които се опитват да прелъстят пътниците с песните си? Съществували ли са в действителност Сцила и Харибда и циклопите?

Като в истинска детективска история Тим Северин с копие на галера от Бронзовата епоха поема по следите и стига до изумителни решения на тази загадка. Според легендата цели девет години Одисей пътува към Итака и историци и археолози от векове се опитват да разберат дали това се е случило в действителност. Всяко от местата, споменати от Омир, е разчетено по различен начин и няма двама изследователи, които да са единодушни по който и да е от въпросите.

Сега за първи път описанието за пътуването е подложено на практическа проверка с копие на галера от времето на Одисей по начина на древните мореплаватели. Резултатът е поразителен. Тим Северин преобръща наопаки ортодоксалните теории и след поредица от открития успява да определи мястото на Блуждаещите скали, пещерата на легендарните циклопи и да даде ясни отговори на още десетки въпроси.

Цена: 25 лв.

Експедиция „Аргонавтика“
В Търсене на Златното руно

Теодор Троев
Експедиция „Аргонавтика” не е просто мечта за морско пътешествие и приключения. Не е и припомняне на славната древна легенда за Язон и аргонавтите. Тя пази спомените отпреди 25 години на две групи мореплаватели, изминали пътя от Волос – родното място на Язон, през грузинското пристанище Поти до Колхида, за да изследват тази легенда. Какви препятствия преодоляват по пътя си екипажите на галерата „Арго” на Тим Северин и на яхтата „Аврора” на Теодор Троев, какво откриват, какво е чувството да вървиш по стъпките на Язон – четете в „Експедиция „Аргонавтика” – съвременен прочит на една древна легенда

   

КРЪСТОНОСЕЦ
На конe до Ерусалим

Тим Северин

Почти 900 години след като херцог Годфроа дьо Буйон поел на Първия кръстоносен поход, Тим Северин тръгва с една жена и два коня, за да премине по стъпките му.

Като започва пътуването си от замъка Буйон в Белгия със същата порода тежковозен арденски кон, използван от херцог Годфроа, Северин проследява историческия път на Първия кръстоносен поход за осем месеца и половина. Яздейки през зелените поля на Северна Европа и горещия, изпепелен пейзаж на Близкия изток, той и Сара изминават повече от 4000 километра покрай разрушени селища и древни бойни полета, през трудните планински проходи и безплодните анадолски степи. Северин  следва точния маршрут през Германия, Австрия, Унгария, Сърбия, България, Турция и Сирия на средновековните пътешественици към общата им цел – Ерусалим.

В тази ослепителна смесица от приключения, история, етнография и изслeдвания авторът преценява и коментира колко дълъг и какъв е маршрутът на херцог Годфроа всеки ден от похода, трудностите на кръстоносците, които срещат по пътя си, и как са се грижели за себе си и своите коне.

Цена: 28 лв.

Сподели в: