Трети годишни награди "Пазител на традициите" 2012

Народната певица Валя Балканска, чиито глас лети в Космоса с песента „Излел е Дельо хайдутин”, бившата треньорка на националния ни отбор по художествена гимнастика и автор на множество художествени спектакли Нешка Робева и кулинарният ас Иван Звездев са сред номинираните за тазгодишните призове „Пазител на традициите”, съобщиха организаторите от Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите-7.
Третите годишни награди „Пазител на традициите” 2012 ще бъдат връчени на тържествена церемония с концерт на Национален фолклорен ансамбъл „Филип Кутев” на 14 ноември 2012 г. от 19:00 часа в зала 1 на НДК. Билети за събитието вече могат да се купят на касите на НДК и онлайн на http://web.ticketstream.cz/bgts/.
Балканска, Робева и Звездев са само част от 39-те достойни българи, номинирани в петте категории тази година – Фолклор, Занаяти, Изобразително изкуство, Кулинария и Личност и организация на годината. Сред имената личат още тези на българската звезда от Евровизия Елица Тодорова, художниците Кеазим Исинов и Георги Бояджиев и много други. Всички номинирани в четирите категории извън Личност и организация на годината, са разделени в две групи – млади (до 35 години), и големи.
Гласуването на официалния сайт на „Пазител на традициите” – www.pazitelnatradiciite.com, стартира на 19 юни и приключи в 00:00 часа на 29 октомври, като над 11 000 души избраха своите фаворити в отделните категории. Сега предстои журито, съставено от предишни носители на наградата, да вземе предвид и гласуването на публиката, за да определи призьорите за 2012 г.
21 фотографии, участвали във фотоконкурса „Пазител на традициите” пък вече са избрани, за да бъдат част от пътуващата изложба, която ще обиколи десетки кътчета и хотели в цяла България през тази и следващата година. На 8 ноември в столичния хотел „Експо” ще се проведе и кръгла маса на тема „Традициите- история и развитие”, която също е част от националната инициатива.
Веднага след връчването на наградите на церемонията на 14 ноември, започва събирането на номинации за 2013 г. Те могат да се изпращат на имейл nominacii@pazitelnatradiciite.com до 25 май 2013 г. Освен досегашните категории, догодина ще бъде включена и нова – Селище-Пазител на традициите.

Резултати от гласуването на публиката на www.pazitelnatradiciite.com

КАТЕГОРИЯ ФОЛКЛОР
Млади (до 35 г.) – Мариела Апостолова

Големи – Тоня Борисова

КАТЕГОРИЯ „ГОТВАРСТВО И КУЛИНАРИЯ“
Млади – Костадин Цанков

Големи – Иван Звездев

КАТЕГОРИЯ ЗАНАЯТИ
Млади – Виктория Андонова

Големи – Камен Пантелеев

КАТЕГОРИЯ ИЗОБРАЗИТЕЛНИ ИЗКУСТВА
Млади – Анелия Александрова

Големи – Георги Бояджиев

КАТЕГОРИЯ ЛИЧНОСТ И ОРГАНИЗАЦИЯ
Нешка Робева

Сподели в: