Третата книга от трилогията "Рицарят тамплиер" вече на български

Заключителният роман от знаменитата трилогия за рицаря тамплиер, преведена в десетки страни и продадена в милионни тиражи, неслучайно определяна като най-значимото произведение в жанра на историческия роман пред последните години. Блестящо повествование, разказващо за събития от XII век, за възвишени идеали, силни чувства и зловещи интриги.

По трилогията е заснета най-скъпата кинопродукция, правена в Европа. За осъществяването й усилията си обединяват няколко европейски кинематографии – Швеция, Англия, Германия, Дания, Норвегия и Финландия. В продукцията участват популярни актьори като Венсан Перес ("Фанфан Лалето", "Кралица Марго"), легендарната Биби Андершон (спечелила много световни награди за участието си във филми на Бергман), Стелан Скарсгард и др.

След 20 години, прекарани в Светите земи, рицарят тамплиер Арн Магнусон се завръща в родината си. Той донася със себе си знания и култура, които са предвестник на едно ново време в Европа. На фона на хаоса в страната Арн и любимата му Сесилия поемат риска да повярват, че любовта е по-силна от политиката и враждите между благородническите родове.

За автора:
Репутацията на писател от световна величина Ян Гиу си спечелва с трилогията си "Рицарят тамплиер" и поредицата си шпионски трилъри с главен герой Карл Хамилтън, която скоро предстои да излезе и на български.

След Астрид Линдгрен Гиу е най-известният и тиражиран шведски писател в света, като в момента той продава повече книги от авторката на "Пипи Дългото чорапче" и "Карлсон, който живее на покрива".

Роден е на 17 януари 1944 г. в градче край Стокхолм. Баща му е французин и работи в посолството в Швеция. Майка му е от норвежки произход. Дядо му дълго време е бил френски посланик в Хелзинки, Финландия.

Има трудно детство, изключван е често от училище заради физически тормоз над съучениците си. А самият той е бил малтретиран от садистичния си баща. Всичко това писателят разказва в автобиографичния си роман "Зло", екранизиран през 2004 г. и отрупан с награди, в това число и с номинация "Оскар" за най-добър чуждоезичен филм.

Започва кариерата си на писател успоредно с тази на разследващ журналист, работи за няколко вестника и списания, както и за телевизията. От 1971 г. до днес е написал близо 40 романа, преведени на повече от 20 езика. Само в Швеция тиражите на трилогията му надхвърлят 6 млн. екземпляра. Първият роман излиза през 1998 г., а последният – през 2000 г. Девет години по-късно трилогията на Ян Гиу е явление от световна величина.

Ян Гиу е бил член на тайна разузнавателна организация през 1973 г. Във връзка с това е осъден за шпионаж и лежи десет месеца в затвора. Освен като писател, днес той е известен политически журналист и независим коментатор на текущи събития, особено на конфликтите в Близкия Изток и разни вътрешни проблеми. Той критикува начина, по който Съединените щати водят война срещу тероризма, израелската политика по отношение на палестинците и шведската служба за сигурност. Автор е и на поредица исторически документални филми за тамплиерите.

Критици и читатели сравняват поредицата шпионски трилъри с главен герой Хамилтън с романите за Борн от Робърт Лъдлъм и за Джеймс Бонд от Ян Флеминг. Но Ян Гиу отново предлага нещо различно и оригинално – шпионските му романи ни най-малко не са копия на вече популярни чужди бестселъри, а въздействаща, спираща дъха проза, изпълнена с много напрежение и сюжетни обрати.

Корична цена: 15 лв.
Страници: 448
Издава: ИК Персей

* * *

Прочетете още:
Рицарят Тамплиер: Пътят към Йерусалим излиза на български
Излиза втората книга от трилогията "Рицарят тамплиер" на български – "Рицар на храма"

Сподели в: