„Травиата” на Верди във Варна

Вторият премиерен спектакъл на новата постановка на „Травиата” – незабравимата опера от Джузепе Верди – ще се състои на 11 юли на сцената на Летния театър – Варна, в рамките на ММФ „Варненско лято” и с подкрепата на Италианския културен институт в София. В това ново издание участват двама италианци: диригент ще бъде Франческо Ланцилота, считан за един от най-обещаващите млади диригенти в италианската музикална панорама, а младата оперна певица Анджела Ниси ще изпълни главната роля на Виолета Валери.

Анджела Ниси завършва с отличие Консерваторията „Нино Рота” в гр. Монополи, след което продължава обучението си в Държавния Театър в Торино и Консерваторията Санта Чечилия в Рим. Печели многобройни международни конкурси. Нейни партньори на сцената ще бъдат българите Росен Ненчев, в ролята на Алфред и Иво Йорданов, в тази на Жорж Жермон. Двамата певци развиват собствената си творческа кариера най-вече в Италия.

През последните няколко години, маестро Франческо Ланцилота ръководи оркестрите на някои от най-значимите италиански театри, като Ла Фениче във Венеция, Сан Карло в Неапол, Театро Верди в Триест, Филхармонията на Верона и Операта в Каляри. Той е постоянен гост-диригент на Държавната Опера – Варна, където дирижира няколко продукции като „Селска чест”, „Палячи”, „Сватбата на Фигаро” и „Бохеми”.

Либретото на „Травиата”, написано от Франческо Мария Пиаве, поставено за първи път през далечната 1853 г., е добре познато на всички любители на операта. Но тематиките си остават актуални и до днес. Самият Верди е твърдял, че „Любовта прави хората по-възвишени!”

Събитието е част от програмата на традиционния музикален фестивал „Варненско лято” и се осъществява с подкрепата на Италианския културен институт в София, който отново присъства във Варна с още едно значимо културно събитие.

Сподели в: