Том Егеланд идва за откриването на Международния панаир на книгата в София

Световноизвестният писател Том Егеланд идва за откриването на Международния панаир на книгата в София и българската премиера на най-новия си трилър „Евангелието на Луцифер”. Гостуването му е по покана на издателска къща „Персей” със съдействието на „Нурла” (Норвежка литература зад граница).
Веднага след пристигането си на 5. 12. (неделя) Том Егеланд ще раздава автографи от 18.30 ч. в столичния The Mall, в най-голямата книжарница от веригата „Orange”.
Писателят ще отседне със съпругата си в хотел "Даунтаун", където ще опитат от прясната риба и морските дарове на обновения ресторант, от традиционната руска кухня, както и от многобройните десерти. Съпругата му Осе ще направи коледното си пазаруване в София.
Официалната премиера на новата му книга „Евангелието на Луцифер” ще бъде в „Хеликон-Витоша” на 7. 12. (вторник) от 18.30 ч. Трилърът ще бъде представен от проф. д-р Симеон Хаджикосев. Кратко слово ще произнесе и посланикът на Кралство Норвегия Н.Пр. г-жа Тове Скарстейн. Премиерата е отворена за всички, които искат да се срещнат с прочутия автор и да вземат автограф от него.

Том Егеланд днес е сред най най-популярните и тиражни автори. Преведен е на 20 езика. Бестселърите му в България са „Пазителите на завета” и „Краят на кръга”. Новият му трилър „Евангелието на Луцифер” е роман с богата документална основа и във въздействащия, динамичен и емоционален, стил на писателя. Той ще ви проправи път през мъглата на времето към отговора на загадки от Стария завет и древността. И ще преобърне представите ви за Бог и Сатаната, за небето и ада.
През 2001 г. – т. е. две години преди да бъде публикуван „Шифърът на Леонардо”, е издаден романът на Том Егеланд „Краят на кръга”, в който има смайващи сходства с бестселъра на Дан Браун: в дъното на всичко е тезата, че Иисус е бил женен за Мария Магдалена и двамата са имали потомство; албинос е сред главните герои и в двата романа; и в двете книги главната героиня се оказва едновременно последният жив потомък на Христос и Мария Магдалена, и дъщерята/внучката на последния велик магистър на таен орден. Читателите, които познават романа на Том Егеланд, са смаяни, когато откриват всички тези неща в публикувания по-късно „Шифърът на Леонардо”…
Роден през 1959 г. в Осло и учил в САЩ, Том Егеланд е работил като разследващ журналист, репортер и редактор във водещи всекидневници и тв канали. През 1988 г. дебютира с романа на ужасите „Пътека към миналото” (преиздадена през 2006 г. под името „Рагнарьок”), разказващ историята на съвременна двойка, попаднала във викингската епоха. Но неговият литературен и пазарен пробив е романът „Краят на кръга”. През 2006 г. Том Егеланд се отказва от високия си пост в TV 2, за да се отдаде изцяло на писателската си кариера. Автор е на общо 9 романа, преведени на 20 езика.

Сподели в: