Толерантността е изкуство в изложбата "Gift of Love"

В Световната седмица на толерантността НДК показва изложбата „Gift of Love“, обединяваща млади автори от Нов български университет и Великотърновския университет „Св.св. Кирил и Методий“.Тя беше официално открита от директора на НДК Мирослав Боршош, проф.Анна Кръстева – преподавател в НБУ и председателят на сдружение “Мостове” Ангелина Владикова.

“Толерантността се възпитава всеки ден и много се радвам, че тя е показана през изкуство с изложба в Двореца. Смятам също, че толерантността е част от хармонията, към която трябва да се стреми всяко човешко същество и която е възможна, само ако наистина вярваме в нея“, каза Мирослав Боршош.

“За мен като преподавател и ментор, е изключително впечатляващо как визуално можем да видим превод на едно от най-големите философски прозрения на ХХ век – Аз-ът като друг. Изложбите са специфично пространство на интензивно преживяване, което поражда споделеност дори у непознати хора“, каза проф. Анна Кръстева от CERMES. Тя допълни още: „Толкова послания от толкова млади творци нямаше да станат възможни, ако не бяха се събрали доста позитивни енергии, които се описват с ключовите думи, на които са носители г-н Боршош и Ангелина Владикова. Виждаме как за броени месеци НДК се превърна в нещо, което никога не е било, но което винаги сме си представяли и искали. Виждаме културата като форум, като създаваща и променяща град, култура на иновиране и експериментиране, и създаване на нови места за диалог с публиката”, заключи професор Кръстева.


Младите творци изразиха своите огромни благодарности към организаторите и предоставената им възможност за изява. „Да покажем творбите си в Националния дворец на културата е стремеж и мечта за всеки автор“, споделиха те.

Изложбата е подпатронажанаМарияГабриел – евродепутат в ЕП, и е реализиранапоинициативанасдружение „Мостове – ИзточноевропейскиФорумзаДиалог” (част от глобалната мрежана URI), с любезното домакинство на НДК, и в партньорство с Център за европейски бежански миграционни и етнически изследвания (CERMES) и Центъра за българо-европейски културни диалози към НБУ.

По време на събитието стана ясно, че наградените автори на най-силните творби ще могат да посетят Европейския парламент в Брюксел, по покана на Мария Габриел.

Произведенията в изложбата са на студенти от двата университета, специално работили по тематапрезизминалиямесец.Представенисапластикиотстъкло, живопис, рисунки, фотографии и инсталации.Любителитенаизкуствотощемогатда я посетятдо 20 февруари на Етаж 3.

Повече за инициативата:
Инициативата "Световната седмица на толерантността" зап ръвпът е предложена пред Общото събраниена ООН през септември 2010 годинаоткраляна Йордания Абдула II и се отбелязва ежегодно през февруари.Целта на Седмицата на толерантността (The World ínterfaith Harmony Week) e да ангажира обществеността от различни религии в общ диалог, който да извежда напреден план общите човешки ценности. Специално по този повод и фасадатана НДК бешео светена в лилаво в продължение на час преди откриването.

Фотограф: ОрлинОгнянов

Сподели в: