"Този път за болката" – градски разкази от Михайло Пантич

В началото на декемеври излезе сборника с разкази „Този път за болката“, поредно предизвикателство от майстора на кратката белетристична форма Михайло Пантич.

„Този път за болката“ е своеобразно продължение на сборника „Ако това е любов“ и представя елегантна, прецизно конструирана „градска“ проза, която изкушава читателя със своя стил, макар да адресира дълбоки и бездънни теми като интимността, самотата, абсурдите на съвремието ни и болките на Балканите. Героите се взират в критичното огледало на пропуснати житейски шансове, любови, разтурени семейства и забравени приятелства, докато се опитват да намерят и утвърдят своята идентичност.

Михайло Пантич е виден литературен критик, университетски преподавател, редактор на периодични издания и вещ автор на истории, подчинени на естетиката на неореализма и постмодернизма. Прекарал е целия си живот в Нови Белград и владее уникална перспектива, която превръща творбите му в изтънчена терапия за душата. Има в актива си над четирийсет книги с разкази, есета, критически прегледи, антологии и етюди, за много от които печели национални литературни отличия.

Книгата е на Издателство "Колибври", великолепният превод е на Севда Гайдарова-Димитрова, обемът на книта е  264 стр., а цената е 15 лв.

Сподели в: