Тодор Попов и Даниел Мирчев откриха съвместната си изложба МЕДИТЕРАНЕО

Лятото превзе софийската галерия  „Червената точка“ въпреки прогнозите за дъжд

Художникът Тодор Попов и скулпторът Даниел Мирчев откриха в петък вечерта, 5 май, в „Червената точка“ съвместна изложба, събрала в едно 16 живописни платна и 5 пластики от дърво. Експозицията с името МЕДИТЕРАНЕО ще продължи до 23 май тази година. Вдъхновена и посветена на Средиземноморския дух и светоусещане, изложбата изпълва посетителя с ваканционно настроение и лятно блаженство.
Изложбата откри изкуствоведът Станислава Николова.

Голяма част от картините, изложени от Тодор Попов, са създадени в последните 4 години след завръщането му от пътуване в Италия.  Вдъхновен, той работи усилено, за да сподели и да представи това, което го е развълнувало по време на пътуването. „Затова повечето пейзажи са въображаеми  и само наподобяват реални места, а образите, които са взети от действителността, са претворени в нова реалност. Трети са провокирани от цифровата фотография и дигиталното перспективно изкривяване, което тя прави.“, това сподели Станислава на откриването снощи. Тодор Попов от своя страна се позова на тайната на Малкия принц, споделяйки трудността да се пресъздаде в картина „същественото, което е невидимо за очите“.  Ето защо платната на Тодор Попов избягват всякаква документалност, но излъчват истински преживени моменти и мисли, обясни Станислава Николова.
За пластиките си Даниел Мирчев беше лаконичен, позовавайки се на тишината на спокойното лятно море. Морските тайни от едно имагинерно минало, разработени в по-декоративни решения и направени специално за изложбата, са точното допълнение към средиземноморския дух в живописните платна на експозицията.

„И този път „Червената точка“ предлага авторски решения и творби, които ще обогатят с настроение и оригиналност всяко едно вътрешно пространство“ сподели авторът на пластиките и основател на галерията Даниел Мирчев.

Снимки на Лилия Йотова:
Експозицията МЕДИТЕРАНЕО
Тодор Попов и Даниел Мирчев на откриването на МЕДИТЕРАНЕО

ЧЕРВЕНАТА ТОЧКА
Галерия за акценти в съвременния интериор
ул. Дякон Игнатий 19, София, 1000;  +359 888 679 667

Сподели в: