"Това е България" ще снима нестинарите в село Българи

През 2010-а се започна работа по първия български видеокаталог „Това е България”. Екипът работи интензивно по заснемане на филмови кадри. Предвижда се създаването на 12 филма с продължителност 27 минути и един 90 – минутен пълнометражен филм. Целта е да се увековечи и покаже непреходната красота на нашата страна и народ – различните периоди и аспекти от историята, бита и културата, от обичаите, нравите, архитектурата и природата на България.

Всяка година в деня на Св. Константин и Елена по стар стил (нощта на 3 срещу 4 юни) в с. “Българи” се провежда нестинарски събор, от който екипът е силно заинтригуван. На територията на парк Странджа, където празникът е в разгара си, планират да се срещнат с много нови и интересни хора, посветени в тайнството на нестинарството. Има поверие, че този древен езически обичай, свързан със Слънцето и небесния огън служи за пречистването на душите и телата. Философията на нестинарството ни подтиква да живеем според естествените закони в света около нас, леко и спонтанно.

На фокус са също така артефактите и архитектурата на Царево – останки от средновековната крепост, останките на амфори и римска керамика от 4-6 век., църквата "Св. Троица" и иконите там, рисувани от иконописци като Йоан Зограф, Димитър Зограф, Тодор Зограф.

В снимачният план е включено уститето на р. Велека, където възнамеряват да влязат навътре с лодка за да уловят флората и фауната в района.  Следващата спирка от няхното пътуване е забележителният с девствената си природа плаж Силистар.

Всички натрупани вълнения трябва час по-скоро да се превърнат в киноизображения.

Сподели в: