Тим Северин: Ще разследвам най-голямата легенда

Тимъти "Тим" Северин е известен английски пътешественик, изследовател, писател, който няколко пъти е посещавал България. Този път страната ни не бе част от маршрута на негова експедиция, а поредното място, в което Тим представи своите книги. "Кръстоносец" и "Пътешествието Одисей" са двете прекрасни издания, на които могат да се радват читателите. Двете книги са посветени на знаменити експедиции на Северин, като за "Кръстоносец" пътешественикът прекосява над 4000 км на кон, докато стигне Свещената земя – Йерусалим.

Книгите на Северин се представят от издателство "Сиела" и са част от поредица за пътешествия и приключения, към която се присъединява и творбата на българския изследовател Теодор Троев – "Експедиция Аргонавтика. В търсене на Златното руно".

Изследователят Тим Северин е дългогодишен сътрудник на списание "National Geographic". Автор е на редица докуменртални филми, отразили експедициите му. Досега в България са издадени книгите на Северин – Трилогията "Викинг", "Пътешествието Брендан" и "Пътешествието Синдбад". Авторът често е наричан "Ловецът на митове", защото повечето му експедиции са основани на известни легенди и митове, които той доказва или опровергава.

С Тим Северин се срещнахме, за да ни разкаже повече за книгите, които сега излизат за първи път у нас. Ето какво ни сподели нашият известен и безкрайно интересен събеседник…

Бихте ли разказали накратко за двете ви книги, които сега излизат на българския пазар – "Кръстоносец" и "Пътешествието Одисей"? Какво да очакват читателите?
Надявам се, че за „Кръстоносец“ читателят ще намери от описание на страните, които се намират между Белгия и Йерусалим, народите им, обикновените хора, хората от провинциите, до, надявам се, да харесат конете, които са всъщност истинските герои в книгата, също така ще видят как пътешественик като мен, вижда тези страни. Ще прочетат моето описание на България. Ще видят България през моите очи и се надявам, че те ще харесат това. Че ще ги накарам да се усмихнат.

Били сте вече няколко пъти в България…
Да, бил съм, но разбира се, първото ми най-голямо и продължително впечатление от България беше когато яздейки, минах през страната. Оттогава е най-силното ми впечатление.

Трудно ли се осъществява подобно пътешествие – над 4000 км, на кон? (това е експедицията "Кръстоносец")
Да, беше трудно, разбира се, най-вече за конете (смее се). Понякога беше много изморително и неудобно за пътуване, но почти винаги беше пленяващо и изумително, защото хората не са толкова различни помежду си. Цялото пътуване беше, без съмнение, най-приятното, тъй като хората бяха толкова ентусиазирани. Хората знаеха за ролята на голямото българско наследство и искаха да го покажат, но също така, мисля, че оценяваха желанието ни да научим повече за тяхното културно наследство, както и това, че сме заинтересувани за това.

    

Двете книги на писателя Тим Северин

Често Вашите експедиции се базират на митове.
Да, така е.

Какво търсите и намерихте ли това, което търсехте?
Понякога наистина намирах отделно нещо, което съм търсил, понякога инцидентно научавах или откривах нещо, което не съм очаквал. Понякога не намирах това, за което бях тръгнал, но откривах нещо друго, което допълваше моя експеримент, моята експедиция. За пример ще ви дам пътешествието „Кръстоносец“, от което научих за начина, по който би трябвало да са разсъждавали хората, и мъжете, и жените, както и децата, по време на оригиналния, първия кръстоносен поход, какво са чувствали не само войниците, но и семействата. Как ли са се чувствали след две години, две години и половина вървене пеша, по целия този път, до стената на Йерусалим. Пейзажът… какво ли трябва да е означавал за тях? Природата, катеренето, трудностите, прахът, изтощаването.

Намирате ли подкрепа за своите експедиции, както финансова, така и от институциите, все пак прекосявате чуждестранни територии?
Много рядко, може би за една или две експедиции, съм бил обвързан с институции и те са ми помагали. Но обикновено организирам експедициите си сам. Аз просто моля за съдействие, и хората казват „Да“. Много просто. Намирам средства от писане на книги, от кратки филми, които са с доста малък бюджет, и когато питаш хората за помощ, те помагат.

Харесвате ли българското издание на книгите. Различава ли се по нещо от другите?
„Одисей“ първо бе издаден във Великобритания, и бе едно много хубаво издание. С големи фотографии, които обаче бяха на едно място в книгата. Това английско първо издание бе лъскаво, както ние казваме. Това, което е постигнато тук, с българското издание, е да се произведе нещо толкова добро, колкото бе и оригиналното, най-доброто, първо издание. За книгата „Кръстоносец“ мога да кажа, че това е най-луксозното, най-екстравагантното издание, което се е появявало досега. Снимките, текстът… наистина е усъвършенствано издание.

Следващото пътуване е…
(смее се) Всички питат за това!

Това е най-интересно.
Ами, не мога да ви дам прецизни детайли, но все пак… дали е легенда, да, легенда е. Легенда е, нещо, което, всеки на този свят го знае, което, аз бих искал да разследвам. Защото вярвам, че зад нея има прикрит интерес и обяснение. Ще е през море, дори виждам в съзнанието си картината. Знам археологическите доказателства за легендата, но също така има скандална, дори шокираща идея за нея, и докато не съм абсолютно сигурен във връзката, за да мога да кажа – това е обяснението за легендата, докато не съм сигурен в тази връзка в моето разследване, а това все още не съм го завършил. Когато го  направя, ще започна моята експедиция. Това ще бъде… Всички ще разберат за нея.(смее се)

    

Тим Северин и Теодор Троев по време на експедиция "Аргонавтика".

Какво бихте пожелали на читателите на Kafene.bg?
А какви са вашите читатели? Разкажете ми.

Читателите ни са хора, ориентирани към  изкуството, културни събития и интересните четива, каквито са Вашите книги, без съмнение.
Бих им пожелал, на всеки един от тях, индивидуално, да намери своя път, който го интересува, и да продължи по него. Да намери повече книги, филми, всичко, което следва този интересен път. Това се казва да се фокусираш върху избрана тема, ако искате, този фокус ги води и им дава удовлетворение, носи информация. Това е, което бих пожелал, защото аз бях голям късметлия в това отношение.

Снимки: архив Теодор Троев

Сподели в: