Тесла и Едисон задават гатанки в нова книга

Прочут изобретател и електроинженер е основният герой в новата книга "Никола Тесла. Колекция загадки" ("Книгомания"). Тя обаче не е нито роман, нито биография. В случая Тесла е персонажът, който помага на читателите да се потопят в света на експериментите и откритията чрез решаването на гатанки, логически задачи и други главоблъсканици. Част от тях са вдъхновени от сложните му отношения с друг голям учен – Томас Едисон.

Припомняйки документирания факт, че през 1884 г. Едисон обещава на Тесла 50 000 долара, ако  успее да подобри работата на неговите генератори, авторът на книгата Ричард Галънд добавя и че тази история свършва зле – с неизпълнение на уговорката и с присмех: "Тесла, ти не разбираш нашия американски хумор…"

А после следва условието на нова задача: "Било 3 часа през нощта, но Тесла не можел да заспи. Той изтичал от стаята си до вратата на Едисон и започнал яростно да чука, докато неговият работодател не се появил. Двамата мъже провели кратък оживен разговор, след което Тесла се завъртял на пети, върнал се в покоите си и за минути заспал. Можете ли да обясните поведението на Тесла?"

Ако не можете, ще намерите отговора на тази, а и на другите загадки, в края на книгата. Предизвикателствата в тези 256 страници са замислени така, че да събудят и най-ленивия ум.

Сподели в: