„ТЕРАПЕВТИ“ – най-новата премиера в Сатиричния театър

26 и 28 март 2018 г. са премиерните дати на най-новата постановка на Сатиричния театър „ТЕРАПЕВТИ” от Кристофър Дюранг

Режисьор е Владлен Александров, сценографията е на Елена Иванова, а музиката на Асен Аврамов.

Брус (Явор Борисов) и Прудънс (София Бобчева) търсят партньори по обява. Първата им среща минава катастрофално, но когато повторно се събират подмамени от поредното обявление за запознанство, решават, че това не е случайно… Опитите им да се опознаят и сприятелят се усложняват от налудничавите съвети на техните психотерапевти (Александра Сърчаджиева и Калин Сърменов). Не стига това, но и Брус е в „деликатни” отношения със  своя съквартирант Боб (Боян Арсов)…

„Терапевти” е не просто романтична комедия, в която се надяваме любовта да възтържествува. Това е забавно нагледно ръководство как да се научим да харесваме сами себе си.

Кристофър Дюранг е роден на 2 януари 1949 г. в Монклер, Ню Джърси. Баща му е архитект, а майка му – секретарка. Учи в няколко католически училища. Има бакалавърска степен по английски език от Харвард и магистърска по драматургия от Йейлския университет.

Автор е на 16 многоактни пиеси и над 50 едноактни. Пиесата му „Историята на американския филм” е номинирана за наградата „Тони” през 1978 г. Отличен е с три награди „Оби” за пиесите „Сестра Мария Игнациус обяснява всичко за вас” (1981 г.), „Сватбата на Бет и Бу” (1985 г.), „Лятната ваканция на Бети” (1999 г.) и наградата „Тони” за последната си пиеса „Ваня, Соня, Маша и Спайк” (2013 г.) През 2006 г. е сред финалистите за наградата „Пулицър” за пиесата си „Мис Уитърспун”.

Кристофър Дюранг печели множество стипендии и престижни грантове като „Гугенайм”, „Рокфелер”, „Лекомт дьо Нуи”, ”CBS Playwriting Fellowship”. В началото на 80-те години на ХХ в. заедно със Сигърни Уивър пишат и играят пародията „Das Lusitania Songspiel” в стил „Брехт –Вайл”, за която са номинирани за наградата „Драма Деск” за най-добър музикален изпълнител. Освен това Кристофър Дюранг има и други сценични и филмови участия като актьор.

От 1994 г. заедно с Марша Норман ръководи програма „Драматургия” в „Джулиард Скул” в Манхатън.

Първата премиера на „Терапевти”  („Beyond Therapy“) е в театър „Феникс” на оф-Бродуей на 1 януари 1981 г. Ролята на Брус е изпълнена от Стивън Колинс, а тази на Прудънс – от Сигърни Уивърс. През април 1982 г. е бродуейската премиера на комедията в театър „Аткинсън”, където в ролята на Брус е актьорът Джон Литгоу.
През 1987 г. Робърт Олтман екранизира „Терапевти” с участието на Джеф Голдблум и Гленда Джаксън. Кристофър Дюранг определя филмова адаптация като „ужасяваща”, защото според него „цялата психология на героите е изхвърлена от прозореца и всички се държат като луди, лишени от поведенческа логика”.

Пиеса за изгубения свят.

Пиеса за неговото търсене.

Пиеса за разпада, но и за надеждата.

Пиеса за смисъла на живота.

Пиеса за преподреждането на света.

Пиеса за човека и проявите на човешкото.

Пиеса за самотата и за щастието.

Пиеса за лутането по криволичещите пътеки на живота и за намирането на смисъла на собствените си животи.

Пиеса за екзистенциалността на нашето живеене, за безпътицата, за объркаността на чувствата, за невъзможността на общуването, за любовта, която ще спаси света според Чехов.

Пиеса за щастието от намирането и възможността за свят съграден от любов.

И всичко това изтъкано от иронията и комичното.

Защото то ни дава верните ориентири на живеене.

Смехът, това е живот!

Владлен Александров

ТЕРАПЕВТИ

от Кристофър Дюранг

превод – Златна Костова

постановка – Владлен Александров

сценография – Елена Иванова

музика – Асен Аврамов

участват: Явор Борисов, София Бобчева, Калин Сърменов, Александра Сърчаджиева, Боян Арсов, Мартин Каров, Ива Радоева

Сподели в: