Теодор Колев и Даниела Годинова за суинговите танци и удоволствието от тях

Теодор и Даниела или по-скоро Теди и Дани са основатели на Fresh Swing Dance и са се отдали на заниманието суингови танци. Знаят много за джаза, за танцьорите, за стъпките и движенията и с ентусиазма си въвличат нови и нови фенове на суинговите танци. За всичко това – специално интервю за читателите на Kafene.bg и бъдещи запалени фенове на суинга.

Защо се захванахте с тези танци?
Дани
: Запалихме се по суинговите танци и решихме да помагаме този тип танци да станат по-популярни в България. Направихме лейбъл – Fresh Swing Dance с който започнахме да преподаваме суингови танци.

Какво представляват суинговите танци?
Дани: Суинговите танци са над 16 вида.

Теодор: Няма танц, наречен суинг. Това е един общ термин за 16 основни танца, в които можем да включим Boogie Woogie (Буги-вуги), Jive (Джайв), Shim and Sham(Шим енд шам), Lindy Hop (Линди хоп), West Coast Swing (Уест коаст суинг), East Coast Swing (Ийст Коуст Суинг),Western swing (Уестърн Суинг), Shag (Шаг) и още много, много други. С възникването си в САЩ, говорим за началото на 20-ти век, между 20-та и 30-та година, не е имало Интернет и Фейсбук, хората са се забавлявали като са се виждали доста често.

Успоредно с танцовите стилове са се развивали и музикалните. В Харлем в Ню Йорк, около 20-те години на миналия век се отваря Савой Балрум (Savoy Ballroom), огромен клуб, който бил на няколко нива, със сцена и в него често се събирали огромни бендове, които свирели суингинг джаз, който по-късно еволюира в различни стилове. Успоредно с това е имало изключително много танцуващи хора. Буквално всяка минута се измисляли нови и нови стъпки.

Дани: И освен нови стъпки, които те са откривали са добавяли и акробатични елементи, което прави още по-забавни суинговите танци и атрактивни и за танцуване и за гледане.

Теодор: Много важно е да отбележим, че е имало повече чернокожи танцьори – това е била тяхната музика. Всичко е тръгнало от блуса и ако трябва да цитираме Васко Кръпката – „Всичко е блус“. Той е прав.

Къде е вашият клуб? Как се събират хората? Харесва ли им?
Теодор
: Преподаваме на няколко места в София. Имаме страници във Фейсбук /Fresh Swing Dance и West Coast Swing in Bulgaria/ – елате и вижте – там е графикът и подробна информация.

Дани: Понякога правим и безплатни часове. Даваме възможност на хората да се докоснат, ако нямат идея какво точно представляват тези танци. Когато човек опита един танц разбира дали му допада и може да почувства емоцията и да реши дали да продължи.

Теодор: Преподаваме на три различни места в София – при басейна Спартак, във Fusion Studio в Младост и в един клуб – Hot Stage. В спортните зали в Спартак и Fusion преподаваме Буги-вуги (Boogie Woogie) и Линди хоп (Lindy Hop), тъй като ни трябва по-спортна обстановка. И сме първите в България, които преподават West coast swing и Balboa swing, любимият танц на Ал Капоне. Ако потърсите видеа в Интернет какво представлява Balboa – ще разберете защо. Предпочитаме да преподаваме Balboa Swing и West Coast Swing в клубна атмосфера.

Дани: За West Coast Swing няма възрастова граница – може да танцуват и хора над 60 години. По-младите хора могат да се танцуват на по-бърз темп, става по-динамично като танц, а възрастните могат съвсем спокойно на по-бавна музика .

На Запад много възрастни хора танцуват и ми се искаше да можем това да го направим и в България. Хората да не се ограничават до това, че са на 40 години и до там им стигат възможностите, а всъщност да преоткрият, че хората над 40-50-60 години имат възможност да танцуват и да се забавляват по един различен начин, което за жалост не е много популярно у нас.

Теодор: Ние избрахме да развиваме и West Coast Swing защото това е един изключително адаптивен стил, може да се танцува на кънтри блус, бавно, бързо, както и на съвременна музика като Pussy Cat Dolls, Майкъл Джексън, дискотечни ритми, дори и рап.

Дани: Това е доста техничен и разнообразен танц, но преподаден в по-достъпен вид може всеки да се научи да го танцува на едно начално ниво.

Теодор: И може да се танцува от всякакви калибър хора. За пример мога да дам световно известният Джон Линдо, изпълнител и активен състезател – той е доста едър, изключително пластичен и атрактивен, невероятен е!

Дани: Тези танци дават възможност хора от различна възраст, с различно телосложение да танцуват и да се чувстват комфортно.

Теодор: Другото нещо, което правим и се опитваме да популяризираме в България е преподаването на чарлстон – от класически стъпки до импровизации, свързани с джаз елементи. Чарлстонът е уличният танц, хип-хопа на онова време.

Друго интересно, което правим е с Невен Петрова и The Blu Kites – правим месечни партита с музика на живо. Свири се swinging jazz, рокабили, чист рокендрол, блусове. Партитата са тематични, последното например беше парти на точки.

Дани: Беше изключително атрактивно – всеки, който дойде на партито се бе постарал да бъде с аксесоар или дреха на точки. Стана много весело и забавно.

На партитата идват да потанцуват и забавляват или просто да се насладят на хубавата музика.

Теодор: Обичаме да се шегуваме, че физиците може и да не са открили машината на времето, но ние я имаме. Даже пътуваме с нея на всяко едно парти.

Дани: Много е приятно когато срещаме по-възрастни хора и те казват „Да, това е музиката на нашето време!“ Има един сантимент, едно много мило усещане за връщане към нещо много лично, сякаш сме се докоснали до едно отминало време, а това носи послания от младините на тези хора и усещането е много приятно.

На каква възраст са хората, които танцуват при вас?
Най-младите са между 16 и 18 години и това много ни радва, защото това означава, че тези млади хора се интересуват от именно тази суинг музика и дори се обличат с някакви акценти от онова време, искат да го усетят повече. Това ги променя.

А най-възрастната ни двойка е в групата по West coast swing, – един доста флуиден танц, който е подходящ дори за хора със здравословни проблеми – те са над 50 годишни. Радваме им се много когато идват, защото знаем, че не е много популярно у нас хората на тази възраст да се забавлява и танцуват.

Създателката на West coast swing – Скипи Блеър е на 80+ и все още продължава да танцува и преподава, една хубава, запазена дама … В момента, в който тръгне да танцува вие не виждате години, вие виждате танц!

Според вас какво би мотивирало хората повече да танцуват?

Дани: Танците разтоварват и след 1 час тренировка хората могат да се почувстват по-добре след напрегнатия работен ден.

Теодор: Искаме да правим събития и за това ни трябва подкрепа от различни партньори. Колкото повече се чува за суинг танците – толкова по-добре. Стараем се да вървим напред в сътрудничество.

Пожелание за нашите читатели?
Теодор
: В тези трудни времена – както например народната музика ни е крепила през годините и ни крепи, нека се докоснем до едно танцуване, което е по-различно и е един вид класика, защото джазът, джазовите танци ще останат вечни.

Дани: Опитайте се да танцувате, каквото и да е, независимо дали са суингови танци, защото танцът разтоварва, той е естествен, близък е до движението на тялото и най-важното – танцувайте не заради някой друг, а заради удоволствието.

Сподели в: