Теодор Дуков показва "Светлата страна на нещата"

Теодор Дуков откри четвъртата си самостоятелна изложба в „Червената точка”

„Светлата страна на нещата” е четвъртата самостоятелна изложба на Теодор Дуков, поканен от галерия „Червената точка” след участието му в проекта на Група 9  „Жената през”. Теодор Дуков избра да се представи в галерията със седем от цветните портрети и композиции, като четири от тях са специално изработени за изложбата и показвани за първи път пред публика.
Новата експозиция от скулптури в дърво и техните оригинални рисувани проекти бе открита снощи  – вечерта на 26 май, и събра само овации. В нея посетителите могат да проследят пътя на всяка от творбите от идейната скица, през рисунките,  чак до окончатления проект и неговата реализация. В галерията могат да се видят и проектите на някои от творбите, по които авторът работи и в момента.
Учил и завършил Дърворезба, Теодор  е скулптор, който съзнателно избягва традиционните похвати на българската резба и заявява  категорично принадлежността си към по-младото поколение артисти с новаторско и дори иновативно отношение към скулптурата в дърво. Творбите му са смела симбиоза от различни техники, жанрове и стил. Ярките и цветни портрети на духа в различни негови състояния могат да се видят в галерията до 14 юни.

Цветният стил на Теодор Дуков и неговите свежи интерпретации на моментни състояния от живота на всеки един човек превръща изложбата в „Червената точка” в химн на живота.

Повече за Теодор Дуков:
Теодор Дуков учи Дърворезба в специално художествено училище за приложни изкуства, след което завършва класа на професор Антон Дончев в Националната художествена академия. Още като студент получава наградата за цялостно представяне на “Есенния салон на изкуствата”.  Оттогава живее и работи в София. Свои скулптури в дърво представя в различни изложби и изложбени пространства в София и страната още от 1996 година. От 2000 г. работи съвместно с галерия “Lochte” в Хамбург. В портфолиото си има участия в скулптурните пленери в  село Бързия, в Дуранкулак,  в градовете Бяла и Троян, както и в „Златните пясъци”, където се организира пленерът „Море от форми”. През 2010 година участва съвместно с варненската галерия "Папийон" в паралелната програма на международното биенале за съвременно изкуство "Август в изкуството" във Варна. 

От 2006 г. разработва марката "Theo Apples“, излагайки свои дизайнерски ябълки от дърво в студио "Мартиком" (сега Склада) и в софийските галерии "Теста",  "Асен Василев", "Астри", а от миналата 2014 година – и в галерия „Червената точка”. В Испания е представен от галерия Икуус (“Equus gallery”).  Член е на Съюза на българските художници.  Роден e през 1967 година в Разград.

Снимки: Галерия "Червената точка"
1. Той и тя
2. Теодор Дуков на откриването на изложбата

Сподели в: