Тенденции при фотографските събития у нас и в чужбина – отворена дискусия

На 17 септември, от 8:30 в галерия VIVACOM Art Hall ще се състои отворена дискусия "Тенденции при фотографските събития у нас и в чужбина".

Показването на фотография отдавна не е снимка в рамка на стена, отпечатък в албум или тиражиране в печатни медии. Изложбата продължава да е един от най-влиятелните начини за достигане на визуалното произведение до публиката. Фотокнигата и уеб-базираните платформи също предлагат разнообразни възможности (и неограничен потенциал) за изразяване, но не и такова широко разгръщане в пространството, каквото може да се случи в галерията или в нетрадиционните за излагане места.
През последните години фотографските изложби и фестивали по света се пренесоха от галериите до отворените градски пространства, до търговски центрове, гари, индустриални сгради, подземия, на открито и на закрито, на фиксирана основа и подвижни, създаващи илюзии за светове или умишлено затрудняващи посетителите. Вариантите за показване са безкрайни, границите са постоянно преминавани и не греши само този, който не опитва да мисли "извън кутията".

Фотографските конкурси стават все по-отворени и се опитват не да догонват, а да се движат заедно с тенденциите в медиите, технологиите и визуалния език. Добрите фотофестивали успяват да съчетаят в програмата си и съдържание, което да доведе нова публика, и ползи за професионалистите, и по-тясно интегриране с другите изкуства и сфери на човешкия живот.
Искаме да разгледаме фотографските събития у нас. Да поговорим и за световните тенденции. Ще дикутираме какво е състоянието и качеството на фотографските изложби, конкурси, фестивали и визуално-обвързаните проекти у нас, съвременни ли са в своята същност или изостават, изпуска ли се нещо важно, пречи ли някой, какъв е потенциалът за развитие и какво следва.

Ще дискутират:

Цветан Томчев – председател на фондация "БГ прес фото", която организира конкурса "БГ прес фото" (от 2002 година), фестивала "София фото фест", образователни и законодателни инициативи. Фоторедактор, фотожурналист, преподавател в НБУ и Арт колеж, автор на поредицата "Големите фоторепортери на България".

Звездан Манчич – председател на "Център за развитие на фотографията" в Белград, организатор на "Прес фото Сърбия", фестивала "Визуализатор", редица образователни инициативи, ментор на документални проекти, активист за честно заплащане на фотографския труд в Сърбия. Редовен гост и участник във фотографски фестивали из Европа.

Доц. Никола Лаутлиев – организатор и куратор на "Международни фотографски срещи" в Пловдив, най-старото и все още съществуващо фотографско събитие у нас. Изследовател и популяризатор у нас на съвременните тенденции в документалната фотография. Преподавател в АМТИИ – Пловдив. Редовен гост и участник във фотографски фестивали из Европа.
Иван Германов – създател и изпълнителен директор на "Варна Фото Фест".

Ивайло Стоянов – концептуален фотограф. Съосновател и куратор на платформата за съвременна българска фотография Bulgarian Photography Now. Преподавател в НБУ по концептуална фотография.

Гаро Кешишян – един от най-признатите български фотографи. Автор на самостоятелни изложби у нас и във Франция, Великобритания, САЩ, Япония, Унгария, Италия, Дания и други, носител на десетки международни награди. Преподавател по фотография.
Дискусията е организирана от фондация "БГ прес фото" и е съпътстващо събитие към изложбата за българска фотожурналистика БГ ПРЕС ФОТО 2015.

Още по темата:
Владислав Христов: Във фотографията всеки е ученик

Сподели в: