Тенденции в съвременната графика зададе студио Принт нест

С над 50 графики в пространство от близо 200 квадрата, новата изложба на студио Принт нест извежда няколко тенденции в съвременната графика. Основната е изчистването на визията и отърсването от бъбривостта на традиционната илюстративна графика.

Работите на графиците са немногословни и фокусирани, но не и за сметка на посланията. Образите витаят във въздуха или в нищото, което ги освобождава от натрупани връзки и паралели и ги превръща в символи. Друга силна черта в младата графика, която изложбата извежда, е тънкото чувство за хумор, в повечето случаи наситено черен. Студидиот като че ли приема членовете си с тест за чувствителност към мрачния хумор. Това по никакъв начин не прави графиките им депресивни, а напротив, превръща ги в интелигентни вицове. Прецизната, на места дори натуралистична техника е третата обща черта на групата.

От всичките 53 графики няма нито една, която да не респектира с качество в детайла. Графичното студио работи с класически техники и не прилага дигитален печат. В студиото си момчетата разполагат с две преси, на които отпечатват сами създадените от тях образи чрез офорт, акватинта, суха игла и мецотинто.

Изложбата ПРИНТ НЕСТ 2016  беше открита в началото на март в новата зала на Червената точка в присъствието на многобройни приятели и почитатели на студиото. Васил Ангелов, Горан Тричковски, Иван Матеев, Павел Целкоски и Зоран Мише. Това са петимата членове на групата, а аранжор на експозицията е техният преподавател от академията и настоящ ментор Емануела Ковач. Графиците от ПРИНТ НЕСТ са обединени от общия покрив на малкото им студио и работохолизма. 

Горан от студиото разказва, че и петимата са влюбени в графиката от пръв поглед. Запознават се с нея в академията и оттогава остават пленени от магията й. „До някъде се радвам, че не съм график, защото те са отчайващо добри и са непосилна конкуренция за всеки артист“ сподели на откриването скулпторът Даниел Мирчев, собственик на галерията.

Изложбата на ПРИНТ НЕСТ е толкова силна, че е много вероятно да се превърне в графичното събитие на тази година. Макар да има време до края на годината и предизвикателствата пред българските графици все още да предстоят, до края на настоящата изложба в Червената точка остават броени седмици – изложбата ще остане в галерията до 9 април.

ЧЕРВЕНАТА ТОЧКА
Галерия и депо за изкуство
София, ул. Св. Св. Кирил и Методий“ 24

Сподели в: