Телевизионна премиера на Паркур – начин на живот

За няма и няколко месеца “летящите” момчета покориха цял свят. Манията ПАРКУР завладя всички… от тийнейджъри, до световноизвестни попзвезди. България не остана   по-назад. Освен, че си имаме едни от най-добрите трейсъри (практикуващи паркур) в световен мащаб, имаме и документален филм посветен на тази тема. На 5-ти август 2007г. (неделя), от 11:00ч (сутринта) всички почитатели на екстремното, както и всички любопитни зрители на НОВА Телевизия ще могат да станат съпричастни с това изкуство, спорт или начин на живот благодарение на телевизионната премиера на документалния филм на Андрей Хадживасилев – „Паркур – начин на живот”.

Вдъхновението за паркур се черпи от много източници, особено от „Естествения метод за физическа култура”, разработен от Джордж Хебърт в началото на двайсети век. Френските войници във Виетнам били вдъхновени от работата на Хебърт и създали това, което днес е известно като паркур. Дейвид Бел бил запознат с новото изкуство и с естествения метод на Хебърт от баща си Реймънд Бел френски войник, който упражнявал двете дисциплини. По-младият Бел упражнявал бойни изкуства и гимнастика и се опитал да приложи атлетичните си умения така, че да извлече практическа полза в живота.

Ловките трикове като прелитането и салтата са тема на множество разисквания сред трейсърите. Някои смятат, че те не се отличават с особена полза и ефективност и придават само естетическа стойност, затова не се смятат за паркур. Но други вярват, че паркур не се състои от толкова строго определени правила. Това е причината Паркур да е толкова цялостен спорт. Той  развива всички физически способности на човешкото тяло, като по същото време изисква постоянна концентрация и мислене в три измерения – преценяване на разстояния, преценяване на възможности и преценяване на риск. Днес паркур се развива с регионални разлики. Медиите постепенно превземат тази възможност, трейсърите биват използвани в музикални клипове, реклами и дори филми!

Паркур” произлиза от произнасящата се по същия начин френска дума "PARCOURS" със значение „бягане с препятствия". Терминът „трейсър” е съществително име, получено от глагола "TRACER", който означава „начертавам", „рисувам", но също и „вървя бързо".

Рекламен клип (трейлър) на документалния филм, както и кратко филмче за филма и екипа (НОВО), снимки, допълнително информация може да намерите на официалната страница на проекта – http://parkour.teentopic.net

Сподели в: