Театър "Хеликон опера" ще представи у нас "Севилският бръснар"

Руският Театър "Хеликон – Опера”  ще представи на 25 октомври 2008 г. от 19 часа в националната опера "Севилският бръснар” на Джоакино Росини. Събитието се провежда в рамките на Годината на Русия в България.

Режисьор на спектакъла е художественият ръководител на Театър "Хеликон – Опера” – народният артист на Руската Федерация Дмитрий Бертман. Музикален ръководител и диригент е народният артист Владимир Понкин. В ролята на Фигаро българската публика ще види заслужилия артист на Руската Федерация Андрей Вилегжанин.

""Севилският бръснар” е спектакълът, с който от най-ранно детство започна моята любов към оперното изкуство. В "Хеликон” аз исках незабавно да поставя тази опера и ми се наложи дълго и търпеливо да чакам. Отначало ми се струваше, че това произведение е просто, обикновено и весело! С възрастта, опита и мъдростта достигнах до прозрението, че това е все по-сложно и даже бих казал страшно. Набирайки впечатления и прекланяйки се пред интерпретациите на "Севилският бръснар” от Шаляпин до Бертолди, от Станиславски до Стрелер, аз даже не подозирах, че това е толкова трудно и сложно… Ние се научихме да страдаме и да плачем, за да се научим да се смеем”, казва за поставянето на операта режисьорът Дмитрий Бертман.

"Севилският бръснар” е буфо опера в две действия. През 1816 г. 24-годишният Дж. Росини за рекордно кратък срок написва и поставя своята опера, представяйки се като изтъкнат оперен драматург, достоен последовател на Моцарт и на най-хубавите оперни традиции в италианската "опера-буфа". Премиерата на операта, която първоначално се е казвала "Алмавива, или напразна предпазливост” и която се състояла в Рим на 20 февруари 1816 г., се проваля. За този неуспех допринасят и привържениците на Джовани Паизиело, автор на повече от 100 опери, който вече бил написал опера със заглавието "Севилският бръснар”. Те устроили шум и бъркотия в залата, за да попречат на публиката да възприеме спокойно новата опера. Но още на третия спектакъл новият "Севилският бръснар” на Росини попада в числото на тези музикални произведения, които никога не остаряват.

Сподели в: