Театър "София" започва представяне на съвременна българска драматургия

Трета година Театър "София" провежда Конкурс за съвременна българса пиеса.В рамките на трите издания бяха получени и разгледани повече от 300 пиеси. С тази сериозна база съвременни автори и текстове Театърът започва стартира ежемесечно представяне на нови български автори. Освен това ще има срещи с театроведи, режисьори и журналисти.

Досега Театърът е издал 2 книги-сборници с по 5 от най-добрите пиеси от 2-та конкурса. На 30 май ще излезе книжка № 3 – с 5-те най-добри пиеси от тазгодишния конкурс. На 3-тия конкурс се явиха 76 пиеси. От тях журито единодушно отличи "Ние сме вечни" от младия автор Кирил Буховски. Останалите 4 пиеси, които остават на вниманието на Театър "София" и ще влязат в сборника са:

„Камериерки“ от Катя Караиванова
„На прага“ от Павлин Банков
„Жо от улица „Безнадежност“ от Илиян Николов
„Страстите Спасови, или Крушково“ от Александрина Делова

Днес се състоя първата сбирка от инициативата за представяне на съвременна българска драматургия. Гостите се запознаха с Кирил Буховски и пиесата му, чиято репетиция започна тази сутрин. Премиерата на спектакъла се очаква да бъде на 18 септември 2015 г.
 

Председател на журито беше Ириней Константинов, а членове бяха:
Богдана Костуркова – драматург в Театър „София“
проф. Васил Стефанов – театровед
Камелия Величкова – представител на Банка ДСК
Недялко Делчев – режисьор

Победителите в първото („Гъдулката гори“ от Райко Байчев“) и второто („Покана за вечеря“ от Оля Стоянова) издание бяха реализирани на сцената на Театър „София“.


Повече за "Ние сме вечни" прочетете тук.

 

Сподели в: