Театър на маса Кожа и небе на Аполония

В Художествената галерия от 20 ч. беше премиерата на театър на маса “Кожа и небе” от Димитър Динев, който получи наградата Аскеер 2007 г. за съвременна българска драматургия. В неделя вечер зрителите на Аполония имаха възможността да я гледат в режисьорската прочит на Веселин Ранков.

В пиесата се срещат двама души с объркан живот – Той (Калин Сърменов) и Тя (Анастасия Ингилизова). Срещата им е в условията на “войната на Балканите”. Той убива за пари, а тя обира труповете на бойното поле. Той иска да убие и нея, но тя успява някак си да го омилостиви, като му дава всичките си пари. В самотата и желанието да оцелеят душите им те намират изхода посочен им от автора в края на пиесата.

Темите и идеите, които преминават през текста са: объркаността на нашата планета, липсата на идеи, невглеждането в нас самите, мнителност, постоянното надзъртане в чуждото дворче. Срещайки любовта, героите виждат, че тя е единственото ценно нещо в този абсурден свят. Тези двама души – Той и Тя се срещат във всички възможни войни. Любовта покорява войната, тя създава деца, човешкият материал, който бива използван от войната. В края на пиесата той попада върху заложена от самия него мина и тя отива да го люби – доброволен акт от нейна страна, и двамата се взривяват върху мината.

Материалът е твърде екзистенциален, леко нравоучителен, леко вулгарен, темата е балканска, но всъщност е общочовешка, а не регионална. След пиесата Веселин Ранков каза, че е чул как публиката слуша, а публиката отговори, че е видяла как актьорите играят (всъщност това е театър на маса – актьорите са седнали неподвижно на масата и четат текста). Режисьорът допълни, че сценичната постановка би изглеждала визуално много по-ярка. “Ако ми позволяваше времето и бюджета щях да доразвия тези двама герои, които се срещат по време на всяка война”.

Димитър Динев е роден в Пловдив. През 1990 емигрира в Австрия, Виена, където завършва философия и руска филология. Пише на немски език, участва в много конкурси и печели престижни награди. Романът му Ангелски езици, публикуван през 2003 от виенското издателство Дойтике, влиза в десетката на най-продаваните книги. През 2004 авторът представи книгата в Созопол по време на юбилейната Аполония. Автор е на пиесите Кожа и небе, която се играе във виенския театър Рабенхоф, и Домът на съдията, поставена през април т. г. в знаменития Бургтеатър.

Сподели в: