Театър и музика в Чешкия център – юни 2008 г.

Театрално представление по пиесата на Вацлав Хавел, изпълнена от българските артисти Филип Трифонов (Майсторът) и Николай Павлов (Ванек – младият Хавел).
Едноактната “Аудиенция” , която ще бъде представена на 3 юни 2008 г. от 20 часа в Лилавия салон, е сред най-известните пиеси на Хавел, реализирана с успех в много страни по света. Премиерата й в чужбина е на 9 октомври 1976 г. в Бургтеатер – Виена, а чешката й премиера е на 10 януари 1990 г. в пражкия “Чинохерни клуб” под режисурата на Иржи Менцел.

Действието се развива през 70-те години в социалистическа Чехословакия. Млад свободолюбив писател, който е далеч от стандарта на послушния “средностатистически гражданин”, е изпратен на поправителен труд в пивоварен завод. Веднъж там му се случва “аудиенция” с неговия началник-смяна, подписал декларация да служи на органите на ДС, т.е. да пише доноси за подчинения си. Но “майсторът” не е в състояние сам да го стори и в пиянско вдъхновение предлага на шпионирания Хавел сам да ги пише срещу себе си…

Вацлав Хавел е чешки писател и драматург, един от първите говорители на “Харта “77”, водеща личност в политическите промени през ноември 1989 г., последният президент на Чехословакия и първият президент на Чешката република.
Той е с висок международен авторитет, всепризнат политик, демократ и хуманист. Един от символите на “Нежната революция” в Чехословакия.

Оранжев четвъртък в Лилав салон

5 юни 2008 г., 21 часа, “Brazil Acoustic”
Павлета Семова – вокал
Стефан Стойков – китара
Веселин Веселинов-ЕКО – контрабас
Димитър Семов – ударни
куверт 5 лв. = бира + чешки сандвич
Чешки културен център, София, ул. “Раковски” 100

Сподели в: