Театър „Възраждане“ представя спектакъл “Пробуждане в лятна нощ”

Международен европейски проект
„КАРАВАН – ПЪТУВАЩИ АРТИСТИ“

Внезапно осъзнатия факт, че живеем в свят разбит на парчета от различни видове Кризи, вдъхновява трупата на театър „Възраждане“ за по-обстойно вглеждане в обществото и изследване на многопластовите проблеми, които бележат развоя на нашето съвремие. Това, което забелязват е не само Криза на бедността и емиграцията – като директни следствия от нестабилното икономическо състояние на Европа, и света – но също така и вътрешна Криза на общуването и моралните ценности. Нарастващият брой на прояви на агресия и насилие между родители, родители и деца, деца и деца, млади двойки, навеждат на мисълта, че това е неосъзнат проблем в нашето общество. Изблиците на агресия се забелязват навсякъде: в училищата, в търговските центрове, в ресторантите и градинките, по улиците… Вече не става въпрос за едноличен акт на насилие зад затворени врати.

Ефектът на този проблем върху живота ни, върху света ни и нашите деца не може да бъде подценяван. Това предизвиква екипа на театър „Възраждане“ да посвети работата си по Проект Караван върху социалния проблем с домашното насилие.

„Пробуждане в лятна нощ“ е спектакъл, посветен на пострадалите и все още страдащите от насилието в домашна среда. В замисъла си то цели да разбие статуквото на мълчанието, да предизвика обществения интерес към важността от превенция на този социален проблем и да отправи послание за надежда и кураж.

Представлението се играе безплатно на възлови места във всеки град от турнето, на платформата на специален камион-сцена.

Актьори: Филипа Балдева, Боян Младенов, Лиляна Шомова, Свежен Младенов, Георги Златарев
Режисьор: Роберт Янакиев
Хореограф: Зорница Петрова
Сценография: Лилия Бабунова

Премиера – 01.09.2013 Созопол (фестивала Аполония)
03.09.13 – Пловдив
06.09.13 – София
Сърбия – 3 представления
Хърватска – 1 представление.
Босна и Херцеговина – 1 представление.
Словакия – 2 представление.
Италия – 3 представление.
Край на турнето – 8.10.2013

За проект КАРАВАН:

Проектът е част от културната схема на Европейската комисия. "Караван. Пътуващи артисти" е мащабна мултинационална инициатива, която ще бъде реализирана от разнородна партньорска група, в която взимат участие 11 избрани културни организации от Италия, Испания, Дания, Франция, Германия, Швеция, Полша, Словения и България. В реализацията на проекта участват и 4 професионални театъра от Дания, България (ОКИ Театър "Възраждане"), Швеция, Германия; 3 асоциации (две от Италия и една от Страсбург, Франция); 3 университета (Италия, Испания и Полша).

Проект "Караван" цели да подчертае и подсили общите европейски ценности като съпричастност и социално единство, като разработи на няколко нива културно и научно изследване на модела "криза-възраждане" в отделните страни-партньори. Обединяващият фактор е, че всеки екип ще разгледа дадена социална група или даден социален проблем, които освен, че ще се превърнат във вдъхновение за постигане на гореспоменатите идеи, изискват по-задълбочено внимание и са значими за обществото.

Сподели в: