Театър "Азарян" събира стари обувки на София диша

Театър "Азарян" към Националния дворец на културата ще участва по интересен начин в последната неделя на фестивала "София диша", която е с тема "Музика и танц" и ще се проведе на улица "Оборище".

На 30 август в специална шатра ще можете да дарите старите си обувки, които ще бъдат използвани при оформлението на интериора на фоайето към новата театрална зала. Обувките ще бъдат дарявани заедно с попълен етикет с данните ви.

Интересната идея е на Никола Тороманов – Фичо, който работи по сценографията и интериора на залата. Обувката не е избрана случайно – големият български режисьор Крикор Азарян e работил първо като обущар и винаги е акцентирал върху тази част от живота си.

В едно свое интервю Азарян казва: "Режисьор съм. Можех да бъда обущар или Бог знае какво". Темата за обущаря беше негова любима и той често говореше за това, връщайки се към детството и началото на пътя си. Оттук дойде и идеята за символа на обувката. От една страна – това са много лични вещи, които всеки избира сам и по някакъв начин стават част от профила му. От друга страна – те са опорната точка на тялото, средството за движение, идеята за посоката, стабилността, следите, отпечатъците и цивилизационен етап, свързан с окултуряването. Избрах лична вещ, която е на пръв поглед малка и донякъде незабележима, но умножена и преекспонирана – се превръща в материал или тема за импровизация", споделя авторът на идеята Фичо.

Всеки чифт обувки ще бъде обработен по специален начин и ще бъде превърнат в част от дизайна, с което дарителите на практика стават част от новата театрална сцена на София с нещо лично. В нея ще има и обувки на известни български личности.

След София диша инициативата за събиране на обувки продължава и през месец септември, където всеки желаещ ще може да дари своите стари обувки в стаята на дирекция "Театрално сценични изкуства", откъм служебен вход А3 в сградата на НДК.
 

Сподели в: