Театрална премиера:„Йерма” от Федерико Гарсия Лорка

Институт Сервантес-София и Международен фестивал на младите в изкуството „Via Pontica” Балчик, с подкрепата на Университетски театър – НБУ представят спектакъла „Йерма“ по едноименна пиеса на Федерико Гарсия Лорка.

Премиерата на „Йерма” предстои на 31 октомври от 18:30 ч. в Университетския театър на Нов български университет. Представлението ще се играе веднъж месечно в периода ноември – юни 2014 г.

Представлението обединява изразни средства и млади творци от различни сценични изкуства. Средствата на традиционния театър се използват едновременно с импровизационни, танцови и движенчески актьорски техники. В изграждането на сценичната среда присъстват дигитални технологии и светлинни ефекти.

Желанието за постигане на абсолютно лично щастие и личностна реализация, въпреки канона на обществото са основната линия на конфликта в спектакъла. Липсата на споделена любов създава условия за главния персонаж , Йерма, да се изправи  пред собствените си кошмари и съмнения, хиперболизирани до застрашителни размери, водещи до необратими действия. Спектакъла е смесица между живо актьорско присъствие и видео образи провокирани от сюрреалистичната естетика  от началото на миналия век.

Представлението е част от т. нар. селска трилогия на Лорка. Първият спектакъл “Домът на Бернарда Алба“ бе реализиран през 2011-та година, а вторият – „Кървава сватба” бе реализиран през 2012-та година. В пиесите на големия испански поет и драматург са заложени проблемите на обществото и семейството, които не само пречат на личността и нейната свобода, но и водят до необратими фатални ситуации. Човешкото съзнание по-скоро е подвластно различни догми, отколкото да работи в полза на човека. Седемдесет и шест години след своята участ, сходна с тази на персонажите си, Лорка стои зад свободата и безсмъртието на човешката воля.

постановка Николай Младенов
хореография Петя Попова
сценография и костюми Георги Батилов
музика Георги Арнаудов
видео Смилен Савов
аудио обработка Боян Христов

Участват
Стойка Стефанова, Филип Гуляшки, Симеон Гълъбов
Алумни от НБУ, Департамент „Театър”

Сподели в: