Творческо студио на НХА в Сите дез ар, Париж, преподаватели и студенти & модулации Валентин Колев

1–8 ФЕВРУАРИ 2013

Откриване – 1 февруари (петък), 18:00 часа

Галерия „Академия“, ул. „Шипка“ 1

На 1 февруари от 18:00 часа в галерия„Академия“ ще бъде открита изложба, представяща произведения на преподаватели и студенти, които са били в творчески отпуск и творчески специализации през изминалите 2011 и 2012 години.

ТВОРЧЕСКО СТУДИО НА НХА В СИТЕ ДЕЗ АР, ПАРИЖ

В изложбата участват преподаватели и дипломирани магистри, които са работили в ателиетата на НХА в Сите дез ар, Париж по резидентската програма на Академията за творческа специализация. Програмата е двумесечна и дава възможност на художниците за престой и културен обмен в един от най-престижните центрове на изкуството. Основен партньор по програмата е Societe Generale Експресбанк, която подпомага преподавателите и студентите от НХА по време на работата им в ателиетата.

Авторите в изложбата ще представят живопис, рисунки, пластики , фотографии, плакати и инсталации, създадени в творческото студио на НХА в Сите дез ар, Париж.

Участват: преподаватели – проф. Мая Богданова (специалност „Мода“), проф. д.изк. Чавдар Попов (специалност „Изкуствознание), проф. Валентин Лилов (специалност „Резба“), проф. Андрей Даниел (специалност „Живопис“), проф. д-р Олег Гочев (специалност „Стенопис“), доц. д-р Кристина Борисова (специалност „Плакат и визуална комуникация“).

Магистри: Мая Стайкова (специалност „Плакат и визуална комуникация“), Аблена Георгиева (специалност „Книга и печатна графика“), Десислава Лазова (специалност „Рекламен дизайн“), Деница Дакова (специалност „Резба“), Велина Кокалова (магистърска програма „Фотография“), Анелия Калева (специалност „Книга и печатна графика“), Румен Панайотов (специалност „Скулптура“), Ран Манолов (специалност „Книга и печатна графика“), Ирина Владимирова (специалност „Индустриален дизайн“) и Диана Василева (специалност „Резба).

МОДУЛАЦИИ е наименованието на серия от живописни и скулптурни произведения на проф. Валентин Колев, създадени през изминалата година. Авторът ще представи 30 броя пластики от хартия, бронз, камък и метал, изработени на принципа на модулите. Живописните творби на художника са на дървена основа, в една и съща модулна форма.

Валентин Колев е роден през 1948 г. в Пловдив

Завършва НХА през 1978 г при проф. Добри Добрев

От 1980 г. е преподавател в Академията.

От 1991г. – доцент, а от 1996 г. – професор по живопис и композиция в катедра „Живопис“.

Сподели в: