Творби на Христо Явашев-Кристо и Йонко Стоянов в изложба "Геоложки пулс"

На 24-ти октомври от 19 часа в галерия "Мисията" художникът и артист Йонко Иван Стоянов ще престави проекта "Геоложки пулс", който започва от България и в рамките на година ще посети различни точки на света.

Експозицията "Геоложки пулс" е базирана на иновативната теория за съществуването на Световен воден поток, чието спираловидно движение е обусловено от ротацията на нашата планета Земя. Водният поток започва своето пътуване от дълбините на Тихия океан и по пътя си преминава през различни континенти.
Там, където той влиза в контакт с геоложките пластове се получава точка на взаимодействие и водата като жив организъм разтваря различните химични елементи,отнася ги със себе си, натрупва ги на нови места. По този начин се формират уникални енергии, които пряко влияят върху развитието на цивилизациите в историческо и културно отношение.

Теорията за "Геоложкия пулс" дава отговори на въпросите – "Защо изпитваме носталгия?", "Каква е ролята на България и нейната връзка със световната култура?", "Как водата и геологията влияят върху нашия метаболизъм и генетика".

Освен платна на Йонко Иван Стоянов, експозицията ще включва и творби на Дечко Узунов, Найден Петков и др. За пръв път в България ще бъдат представени и платна на Христо Явашев-Кристо, които са от ранния му период и са оценявани многократно по-високо от настоящите му творчески изяви.

Проектът "Геоложки пулс" ще бъде представен и във филм, който ще бъде реализиран у нас и в чужбина. Към момента участие в него са потвърдили Мел Гибсън и Силвестър Сталоун, които познават и подкрепят иновативната теория.

Йонко Иван Стоянов е съвременен живописец, носител на отличия, монументалист и преподавател. Живее и работи в Лос Анжелис, Торонто и София.  Преподава рисуване и живопис в York University, Торонто – един от най-престижните факултети за съвременни визуални изкуства в Канада. Изнася лекции в Santa Monika College в Лос Анджелис и е инструктор по мултимедийни интерактивни изобразителни изкуства и арт терапия в Claremont First Street Gallery – филиал на Claremont University, Los Angeles. Много от монументалните произведения на Йонко Стоянов са притежание на публични и частни колекции в САЩ, Канада, България, Франция, Гърция, Япония и др. Представя платната си в частни галерии и чрез арт дилъри от Лос Анджелис и Ню Йорк и е утвърдено име сред ценителите и колекционерите на изкуство.

Експозиция „Геоложки пулс“
Теория

Енергиите на природата оказват силно въздействие върху нашите тела и емоции. Зараждайки се дълбоко в земните недра те се движат към повърхността, променяйки своята сила и интензивност, повлияни от различната хомогенност на пластовете. Причината за това е водата. Тя е единствената материя, която се движи свободно. Тя агресивно разтваря и пренася химични съединения от едно място на друго, създавайки уникални среди, през които земните енергии проникват и моделират по различен начин всеки район на повърхността. Така преминали своя път из недрата енергиите влизат в контакт с човешкото тяло, взаимодействат с неговите клетки, влияят на метаболизма и запаметяват в телата ни информация за гео полетата на родните ни места.

Световният филтрационен поток е феномен, образуван със зараждането на водата. В следствие на ротацията на Земята, той се завихря като спирала и започвайки от тихоокеанските дълбини, преминава през южна Азия, Средния изток, Средиземноморския басейн, Северна Африка, Балканите, Централна и Южна Европа, Атлантическия океан, Северна Америка, Северна Япония,  Чукотка, Северен Сибир и завършва на територията на Северния полюс. Под влияние на земните енергии водата в този поток променя своите свойства, формирайки генетични, социални и културни различия и давайки начало на силно развити цивилизации.

Културното и историческо развитие на различните народи е в пряка зависимост от разположението им по пътя на Световния филтрационен поток. Заради различните земни енергии и пъстрата палитра от химически съединения, човекът развива специфична чувствителност, която пресъздава в изкуството. Такъв уникален район са Балканите. По земите на днешна България са съхранени свидетелства за силно развити култури, чийто ген може да се проследи на територията на Европа, попадаща под влиянието на Световния филтрационен поток. Проследявайки по хоризонтала зенита на световните цивилизации и правейки вертикален разрез на геоложките и културни пластове, откриваме взаимовръзката на българското изкуство със световните образци на древни култури.

Геоложки пулс е гастролираща експозиция. Тя дава възможност на съвременните автори да потърсят и открият своя връзка с далечни култури по света, базирани на хидрогеоложки характеристики.  Във време на бурни социални промени в следствие миграцията на народите е важно да разбираме корените на своята душевност, заложена в уникалните геолого-културоложки пластове. Защото носталгията се поражда от несъответствието между кодът на нашите клетки, заложен в ембрионална възраст и новата различна среда, в която човек заживява.

Сподели в: