Творби на Любен Диманов ще бъдат изложени в София

Изложба с творби на Любен Диманов ще бъде открита на 17 септември 2008 г. от 18 часа в изложбена зала "Райко Алексиев” в София (ул. Раковски 125).

Любен Диманов няма нужда от представяне. Той е легендарно име за 60-те и 70-те години на българското графично изкуство.  Обожаван от поколения графици. В онези години всяка книга с негово оформление или илюстрации е събитие. Студенти и ученици бързат да си купят всяка новоизлязла книга. Думата модерно се произнася крадешком и с притеснение от младите хора. На голям интерес се радват илюстрациите и оформлението на книгите – Шекспир "Сонети”, Марк Аврелий "Мисли за самия мен", Овидий "Метаморфози”, Бодлер "Цветя на злото”, Маларме "Митология” и много други.

От 1976 г. авторът живее в Париж.

Настоящото представяне е критерии, че не сме забравили стойностите.
 
Изложбата би трябвало да е юбилейна, но Любен Диманов не акцентира върху това. Той не прави традиционната за тези случаи ретроспектива, а залага на новото и експериментира. Творбите са специално подготвени за изложбата и са резултат от работата му в последните две години. 

Ще бъдат представени произведения върху пластмасови подложки, колажи, 5 едроформатни табла 2,50х1,50, живопис и графики.
В тях той не изменя на стила си и ни прави свидетели на художествените си търсения в областта на рисунъка. В центъра на вниманието му е отново човекът и мъжката фигура.

Любен Диманов е роден през 1933 г. в гр. Кнежа. През 1959 г. завършва Художествената академия – специалност "Декоративно-монументални изкуства” при проф. Георги Богданов. През 1960 получава сребърен медал за графика на Първата младежка изложба, 1964 г. – Награда на СБХ за рисунки и серия графики, 1964 г. – Награда за графична техника на СБХ, 1965 – отново, 1966/1967/1969/ 1971 – награди за графика и илюстрация на Общи художествени изложби.

Участва в биеналета в Париж – 1961, 1963, 1965, Любляна, Краков, Сао Паоло, Флоренция, Лондон, Рим, Москва, Сао Паоло, Австралия. Има и участия и в международни изложби в Полша, Русия, Унгария, Чехия, Англия, Мароко, Япония, Белгия, Холандия, Австралия, Германия, Швейцария и др.

През 1972 г. е първата му самостоятелна изложба. Оттогава до днес има многобройни изложби, като настоящата се смята за шеста поред по значимост за България.

Сподели в: