Творби за китара от Росен Балкански

Композирането на музика за китара няма такива традиции в България, както е в Западна Европа. Затова е събитие, когато се появят произведения от български композитор. В новото издание на Музикална къща „Гега Ню” са включени три пиеси (Скрецо, Ноктюрно, Ръченица) и Соната за китара от Росен Балкански.
 
Авторът на музиката е и изявен китарист. Учил китара при най-добрите преподаватели в България, днес наред с концертната и творческата си дейност, той самият е преподавател в Музикалната академия в София.

Творчеството му е в областта на камерната музика (предимно за китара), филмовата и театралната музика. Автор е на Концерт за три китари и камерен оркестър. Някои от неговите композиции за соло китара са удостоени с награди в България. Член е на Съюза на българските композитори. Творбите му са издадени в България и от музикалните издателства BIM – Швейцария и Daminus – Германия. Характерно за неговия стил е съчетанието на елементи от българския фолклор с класическите структури.
„Много вълнуващо е да се пише музика за първокласни изпълнители! Имах удоволствието да направя това за един от най-големите немски изпълнители на китара – Герхард Райхенбах. „Балканска соната” е посветена на него и на неговия уникален интерпретаторски талант.” С това кратко изказване Росен Балкански обяснява избора си.

Името на Герхард Райхенбах е известно на всички ценители на китарата у нас и в Европа. Музикант с брилянтен звук, виртуоз, учил при големи майстори на китарата, той е активен концертиращ изпълнител. Наред с класическия репертоар за китара, той е сред най-големите ентусиасти-изпълнители на съвременна музика. Райхенбах често свири творби от Ханс Вернер Хенце, Аарво Пярт, Росен Балкански, Борис Асафиев и Бък Уолтърс. Многобройни са участията му в радио и телевизионни програми, като член на жури на престижни конкурси и фестивали. Своя опит той предава на младите – във Висшето музикално училище „Ференц Лист” във Ваймар, а от 2004 г. е професор по класическа китара в Държавната консерватория в Солун.

Сподели в: