Татяна Лолова, Иван Цанев и Маргрет Николова са сред отличените с наградата „Златен век“

Актрисата Татяна Лолова, поетът Иван Цанев и певицата Маргрет Николова са сред отличените с наградата „Златен век“, която Министерството на културата традиционно връчва  два пъти годишно.

Отличията за значим принос към българското изкуство и култура и за тяхното популяризиране връчи днес министърът на културата Боил Банов на официална церемония в галерия „Средец“.

„Това е една традиция на Министерството на културата от доста време – по случай двата най-български празника – 24 май и 1 ноември, да удостояваме за значими постижения в областта на изкуството и на културата родни, съвременни будители, продължители на традициите, пазители на духовността, хора, даващи всеки миг от своя живот в името на културата, на българското, на духа на нацията“ – припомни министърът.

„Приятно ми е да получавам награди, още по-приятно ми е да виждам здрави хора, с много настроение“ – с тези думи и с присъщата си широка усмивка Татяна Лолова прие наградата си от Министерството на културата.

Почетен знак „Златен век“ – печат на Цар Симеон Велики (златен) и грамота за значим принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност получиха още историкът проф. Пламен Павлов, диригентът проф. Костадин Бураджиев, д-р Георги Саракинов, специалист по авторско право и оперната певица Теодора Георгиева.

Почетният знак беше връчен и на Националния музикален театър за принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност и по повод 70-годишния му юбилей.

Със „Златен век“ – печат на Цар Симеон Велики (сребърен) бяха наградени читалищните дейци Петър Горанов и Виктор Любенов, пианистката Жанета Кацарова, както и младата писателка и художничка Галина Костова.

С грамота за принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност са отличени вокална група „Хармония“ и народният хор „Станко Панайотов“.

Сподели в: