Таря Турунен с “My Winter Storm”

С уникалния си глас и величествено сценично поведение Таря Турунен изигра ключова роля за превръщането на Nightwish в световноизвестна и мултиплатинена група. Истинска икона на Готик сцената, тя превърна себе си и бандата в модел за подражание на безброй други изпълнители. Днес тя започва нова страница от кариерата си, издавайки самостоятелния си албум “My Winter Storm”. Проектът е продуциран от Даниел Пресли (работил с Фейт Ноу Мор, Джуъл и Брийдс) и в него участват истинско съзвездие от музиканти – басистът Дъг Уимблиш (работил с Ани Ленъкс, Джо Сатриани, Мадона, Ролинг Стоунс), Алекс Шлоп на електрическа и акустична китара и барабанистът Ърл Харвин (работил със Сийл, Пет Шоп Бойс и Еър). Харвин е избран лично от Таря, която е силно впечатлена от него от участието му на концерт на Сийл. На клавишните е Торстен Щенцел, чийто кредити включват Нели Фуртадо, Моби, Тина Търнър, Ванеса Мей и много други.

През цялата си кариера Таря успява да се справи с най-трудната задача – да обединява два свята, които на пръв поглед нямат нищо общо помежду си – тези на Метъла и Операта. Таря създаде уникален стил, който повлия много на рок и метъл сцената като цяло. А сега в “My Winter Storm” Таря добавя ново измерение към музиката си, използвайки повече похвати за написването на музика към филм вместо традиционни рок елементи, за да придаде различна атмосфера и дълбочина на песните си.

„Обожавам филмовата музика – споделя тя. – Исках, не… трябваше да имам този емоционален обхват и наситеност на саундтраковете в моя албум”. Затова тя се обръща към най-голямото име във филмовата музика – Ханс Цимер. Човекът, написал музиката за блокбъстърите „Гладиатор”, „Карибски Пирати”, „Блек Хоук Даун” и много други, дава специално за проекта легендарното си студио Remote Control в Лос Анджелис. Аранжорът и композитор Джеймс „Джим” Дуули работи по хоровите и оркестрални записи, а Слам Андрюс, който тъкмо е приключил работата си по „Семейство Симпсън”, има грижата за миксирането.

От класическа музика до истинска китарна атака, “My Winter Storm” е албум, изпълнен с контрасти и променящи се настроения. От една страна, музикални пейзажи като “Oasis” (композиран от самата Таря) и “The Reign” – песен, първоначално написана като инструментал, с по-късно са добавени вокали и чувствените звуци от челото на Мартин Тилман. И, от друга страна, парчета като “Boy And The Ghost”, “Damned And Divine”, Sing For Me”, които изследват тъмната страна на рок музиката, както и пробуждащите древни богове на рока “Ciaran’s Well” и “Lost Northern Star” – личното преклонение на Таря към Рамщайн.

Сподели в: