Танцът на Шива

На 4 април, от 19.00 ч., в Червена зала, на Червената къща ще се състои спектакъла "Танцът на Шива" – класически индийски танци в изпълнение на Ниведита Бадве (Индия), Виктория Маринчева (България).

Бхарата Натям е класически индийски танц произхождащ от храмовете в южната част на страната. Тази артистична форма е описана в трактата Натя Шастра от периода 200 г. пр. Хр./200 г. сл. Хр., като за негов автор традиционно се посочва мъдрецът Бхарата. Смята се, че наименованието Бхарата Натям може да се обясни като съкращение от думите bhavam (усещане), ragam (музика), thalam (ритъм) и natayam (танц). Състои се от два аспекта: lasya, грациозните женски линии (Шакти) и tandava, мъжествените движения (Шива). Посветен е на боговете от хиндуисткия пантеон и много от танците разказват истории от митологията. Покровител на този танцов стил е бог Шива.

Ниведита Бадве е професионален изпълнител на класически индийски танци. Завършила е университета в град Пуна. Следва традицията на нейния гуру Уджуал Бхоле и продължава да преподава Бхарата Натям в школата “Надабрахма Нритялая”. Участвала е на фестивали из цяла Индия, в Европа и сега е тук, за да направи българската публика съпричастна към това прекрасно изкуство.

Вход: 10/8 лв.

Прочетете още:
30 снимки от Индия в изложбата "Свещеният Вриндававн"

Сподели в: