Танцувам Мария Калас

На 18 февруари, от 20.00 ч., в Червена зала на Червената къща може да видите танцовия спектакъл "Танцувам Мария Калас".

Идея, хореография и танц: Галина Борисова; сценография: Адриана Андреева; музика: оперни арии Bel Canto в изпълнение на Мария Калас; превод на интервюта: Ангелина Георгиева; репетитор: Елисавета Груева; осветление: Росен Михайлов; с финансовата подкрепата на: Ани и Нейтън Колиер

Галина Борисова интерпретира няколко женски образи от познати опери, станали емблематични за времето на 19 век. Този проект се занимава с историческото наследство и съвременното усещане за живеене, като преразглежда същността на традицията чрез нов контекст и възможности. Танц за безсмислието от превъзходство, слабостта на чувствата и силата на съдбата. Оперната дива Мария Калас доказва това. "Проектът изследва класически образци, като използва съвременни и донякъде реалистични подходи за преразглеждане на драматичността и игнорира безмислието на излишната разказвателност при натоварените сюжетни либрета на класическата опера. Началото на 19 век е свързано с възхода на стила Bel Canto с работите на популярни и до днес композитори като Росини, Доницети и Белини. Тази музика, с нейните ясни мелодически линии, е изпoлзвана като основа, където ще чуете и текстове – хронологични факти за живота на оперната дива Мария Калас.

«В ученическите ми години изиграх разнообразни роли и участвах в представления на Софийската национална опера. Играла съм кралица, войници, плодове и зелечуци, даже дърво. Като се замисля, това е голям опит. Тогава и сега все още намирам всички тези превъплащения за излишно натоварени с ефектност и драматизъм, но въпреки това преразглеждам този ми опит като възможност да повторя някои исторически примери, без да бъда, надявам се, баналнa. Всички женски образи в проекта са базирани на реални оперни героини, но нямат никаква достоверност. Те остават разбъркани в подредбата и изграждането на смисъла на драматургията. По този начин се опитах да изчистя излишната натовареност със събития и оставя само същественото, което да представя с дистанцията на времето, опита и вкуса на изпълнителя".

Галина Борисова

На английски език с превод на български език.
Времетраене: 50 мин.
Вход: 10/8 лв.

Сподели в: