Танцуваме заедно на 13 септември, в 18:00 ч.

BG Бъди активен включва България в пан европейски флашмоб, наречен Flashmove, по повод откриването на европейската седмица на физическата активност и спорт MOVE Week. На 13-ти септември в 18.00 българско време в България и в още над 30 европейски държави (17.00 часа централно европейско време) ще се изпълни един и същи лесен танц, в който ще бъдат поканени да участват всички преминаващи граждани. Музиката, на която ще бъде изпълнен танца, е ремикс на Одата на радостта, записан във Франция. Има и примерно видео към танца. Инициативата ще бъде най-големият танцуващ флашмоб в Европа.

Вижте клипчето към танца – има авторски права и може да се използва.

С подготвения Flashmove ще се даде старт на най-голямата европейска обществена кампания за физическа активност и спорт MOVE Week , която се провежда в България и още 37 европейски държави от пет години. Целта на MOVE Week е да раздвижи 100 милиона европейци до 2020-та година като им покаже колко лесно и евтино е да бъдем физически активни.

Тази година MOVE Week България е от 14-ти до 27-ми септември и ще раздвижи 150 000 българи, от които 50 000 ученика, в над 100 населени места и над 200 училища. Основните акценти на MOVE Week тази година са младите хора и градската среда. От тази година MOVE Week е основен партньор на European Week of Sport (EwOS), организирана от Европейската комисия.

Градовете до този момент:

Пловдив – организатори сдружение „БГ Бъди активен“
– място: пл. Римски стадион (Джумая)
– участници: The Center, Арт център Алехандро, танцово студио Милениум, танцово студио Самодиви от гр. Перущица, GetOut, танцово студио SalsadeCuba, DS Mariposa, RoyceDance Studio, WOW Sport, Клуб по акробатичен рокендрол Magic, Риуорд Гейтуей ООД, ОУ "Гео Милев" (ученици и учители)
– очакван брой танцьори: около 200

Ямбол – в градксия парк на Ямбол, до фонтана. Организатор е Катя Иванова от клуб Zumba Fitness Yambol, който е клуб към Младежки дом "Георги Братанов". Участват – Zumba Fitness Yambol и следните фолклорни състави и формации: AllSteps, "Хоро-2002", "Ямболи", Клуба по Айкидо /чието име ще изпратя малко по-късно през деня/, Ролер групата на Ямбол, фитнес инструкторите от фитнес център "Златен Рог"

Монтана – организатор – Общински младежки дом. Танцова формация "Dancemachine" ще представи хореографията и ще е основният участник в събитието. Събитието ще се състои на площад Жеравица, в центъра на Монтана от 18 часа.

Бургас – FlashMOVE ще стартира на площадчето "Тройката" като ще продължи по главните улици на града "Александровска"; " Богориди" и Морска градина. Основни организатори за Бургас са Сдружение "Делфи" и фондация "Астика",  участващи в събитията както за флашмоба така и по време на седмицата са доброволци по програма "Еразъм+" и местни български доброволци.

Сливен – Пред община Сливен, Основни организатори МИКЦ – Сливен, участващи Радост – JoyDance, СилвиЗумба, Али Мехмедов и доброволци

Според ново проучване, поръчано и разпространено преди няколко дни от BG Бъди активен/ISCA липсата на достатъчна физическа активност се определя като европейската „бомба със закъснител”. Проучването, проведено във европейските държави, включително България, показва, че обездвижеността причинява смъртта на над половин милион европейци годишно. Положението при младите е критично – всеки четирима от пет са обездвижени, при възрастните това е 1 на всеки 4-ма. Обездвижеността се превръща в по-сериозен рисков фактор от тютюнопушенето. Заседналият начин на живот коства на Европа повече от 80 милиарда евро годишно – с 5 милиарда евро повече, отколкото светът  отделя годишно за лекарства против рак. България е на последно място в Европа, като само 22% от българите са физически активни.

Сподели в: