Танцов театър Пилоболус“ от САЩ гостува в България“

На 7-ми декември 2007 г. в зала 1 на НДК, София от 19 ч. ще се насладите на уникалния спектакъл на танцов театър ПИЛОБОЛУС от САЩ под патронажа на посолството на САЩ в България, под патронажа на Министерство на културата, организирано от Българска балетна асоциация.

Пилоболус е водеща американска трупа за модерен балет с международна известност и влияние, вече с тридесет и шест годишна история. Оригиналната идея на танцовия стил на Пилоболус се състои в тясна симбиоза между хореография и уникален процес на взаимно поддържащи се чрез теглото си партньори. Тази смес дава нетрадиционен и силно впечатляващ набор от техники за създаване на танц. Пилоболус е
институция, която самостоятелно създава, хореографира, менажира и популяризира своето изкуство. Пилоболус са емблематични за модерното танцово изкуство в Съединените щати, като създават минимум три постановки годишно. Постановките са колективно творение на цялата трупа. Музикалните предпочитания на авторите са със широк диапазон, с подчертано предпочитание към музиката на 20-ти век, със свободно и творческо използване на елементи от световната етно музика – японска, африканска, индианска. В своите творби Пилоболус третират както вечните философски въпроси на човешкото битие, така и остро актуални теми на динамичното съвремие на 21-ви век – зараждането и упадъка на любовта, търсене на идентичността на индивида, мрака и отчуждението на живота в мегаполисите, комичния абсурд на себедоказването в групата.

Тези теми се предават чрез танц, бликащ от енергия, заразително ритмичен, изпълнен с бурлесков хумор и саркастични ескапади – всичко това, за да създаде завладяващ спектакъл, който пренася зрителя във фантастичен свят. Освен основната си дейност по създаване и представяне на модерен танц, Пилоболус осъществява още две дейности:

– От 1991 година, Института Пилоболус осъществява координацията и промоцията на "Метода Пилоболус" – набор от различни дейности, чрез които се преподава и развива уникалният стил на Пилоболус.

– От 1997 година насам специален отдел – Пилоболус Криейтив Сървисиз, осъществява проекти по създаването на рекламни клипове, части за ТВ и филмови програми, участие в корпоративни събития и благотворителни изяви, накратко – дейности, насочени към нарасналото търсене на изящно движение от страна на бизнеса. Милиони хора по света видяха на екран Пилоболус по време на тазгодишната 2007 церемония по връчването на наградите на "Оскар", на която Пилоболус танцуваха артистична илюстрация на филмовите категории.

Виж на www.sagacult.eu

Сподели в: